Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байер (Леверкузен) спечели и Суперкупата на Германия

Байер (Леверкузен)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шампионът и носител на Купата на Германия по футбол Байер Леверкузен спечели и Суперкупата на страната за 2024 година, след като се наложи над вицешампиона от миналия сезон Щутгарт като домакин след изпълнение на дузпи. В редовното време двубоят завърши при равенство 2:2, а при дузпите футболистите на Байер спечелиха с 4:3, въпреки че играха с човек по-малко от 37-ата минута, когато директен червен картон заради нарушение получи французинът Мартин Терие.

Тимът от Леверкузен стана деветият, който печели трофея, а това бе първо издание на сблъсъка без участието на Байер Мюнхен от 2011 година насам.

Виктор Бонифейс даде преднина на Байер с точен изстрел за 1:0 в 11-ата минута, възползвайки се от добър пас на защитника Едмонд Тапсоба в наказателното поле, но четири минути по-късно Енцо Мило изравни за гостите. 22-годишният френски полузащитник удари греда в 42-ата минута, а във втората минута на добавеното време на първата част гредата спря и изстрел на Паскал Щенцел при нова атака за гостите.

Дениз Ундав все пак изведе Щутгарт напред с попадение за 2:1 в 63-ата минута, а в 76-ата пропусна да увеличи аванса на гостите, след като вратарят Лукас Храдецки отрази удара му. В 88-ата Патрик Шик обаче реализира за ново равенство 2:2 след асистенция на Алехандро Грималдо, а в първата минута на добавеното време Жереми Фримпонг пропусна шанс да донесе победата за Байер и крайният изход от мача трябваше да бъде определен след дузпи.

При тях и четиримата изпълнители за шампионите от Леверкузен бяха точни, а гостите пропуснаха на два пъти от петте си изпълнения. Шик отбеляза първата дузпа за отбора от Леверкузен, а след него се разписаха бяха още Грималдо, Алейш Гарсия и Едмонд Тапсоба. Енцо Мило реализира при първото изпълнение за Щутгарт, след него Ермедин Демирович също вкара, но Франс Крециг сгреши. Дениз Ундав отбеляза за 3:3, но след като Тапсоба направи резултата 4:3, Силас Катомпа Мвумпа не успя да реализира и футболистите на Байер ликуваха.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени