Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски пак зове Запада за доставка на оръжия с по-дълъг обсег на действие

Президентът Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада спешно да предостави на страната му оръжия с по-дълъг обсег на действие. Това става на фона на напредването на украинските войски в руската Курска област. Украинската страна съобщи също за руски обстрел в Донецка област, при който е загинал един човек и четирима са ранени.

В поредното си обръщение Володимир Зеленски определи способностите на украинските въоръжени сили да използват срещу Русия оръжия с далечен обсег като "най-важния стратегически въпрос на тази война".

По думите на украинския президент в момента липсват необходимите решения от страна на западните съюзници. Той даде за пример Великобритания, която според него е станала по-бавна в действията си.

Светът е видял колко ефективно Украйна защитава своята независимост и тя се нуждае от по-нататъшна помощ, подчерта Зеленски.

"Смелостта и издръжливостта на украинските войници в момента компенсират колебанието на западните партньори. А ние бихме могли ефективно да отнемем всяка възможност на окупатора да напредва и да нанася щети, ако нашите способности за нанасяне на удари с далечен обсег на действие бяха достатъчни", коментира Зеленски.

Украинският президент каза още, че главнокомандващият Олександър Сирски го е информирал за по-нататъшния напредък в руската Курска област. По последна информация от Киев Украйна контролира над 80 селища и 1500 кв. км площ. Там са разположени близо 10 хил. украински войници.

"Операцията се развива точно така, както очаквахме. Храбростта на украинците постига големи успехи. Сега укрепваме позициите си", заяви Зеленски.

Украинското ръководство декларира, че целта на офанзивата в руската Курска област, започнала на 6 август е да засили натиска върху Москва за прекратяване на бойните действия чрез преговори. 

Русия съобщи, че засилва сигурността на Курската аточна станция и обвини Украйна, че подготвя провокация там.

От Международната агенция за атомна енергия предупредиха за влошаване на безопасността на Запорожката АЕЦ в Източна Украйна. Вчера пътят за достъп до периметъра беше поразен при атака с дрон.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени