Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рискът от политическо влияние остава"

Георги Кадиев за казуса "ББР": Дизайнът на парите е направен така, че да бъдат откраднати

В надзора на банката Пеевски е имал по-голямо влияние, отколкото Борисов и ГЕРБ, смята финансистът

| Интервю
Георги Кадиев
Снимка: БГНЕС

Този заем не е единствен. По-големият въпрос е има ли смисъл в съществуването на Българската банка за развитие по начина, по който е направена.

Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, във връзка с разследването срещу Румен Гайтански, по прякор Вълка, за кредит от ББР, отпуснат в периода, в който начело на банката бе Стоян Мавродиев.

Рискът от политическо влияние остава, категоричен е той за дейността на банката.

"Когато е публичен ресурс и няма контрол, това се получава."

Прокуратурата две години мълчи и се задейства, когато се стигна до конфликт между Делян Пеевски и Ахмед Доган, подчерта Кадиев. По думите му така прокуратурата се е включила в разчистването на сметки между двамата.

Нито една частна банка не би позволила това, заяви Георги Кадиев.

Според него парите в ББР се раздават "по политическо осмотрение, на хора, които нямат необходимото обезпечение", като целта е "парите да бъдат откраднати и да не бъдат върнати".

"Те очевидно са направени като дизайн да бъдат откраднати. От самото начало е мислено да не бъдат върнати. Като в случая с КТБ очаквам съвсем ниска събираемост."

"Не е възможно тези кредити да са раздавани без политическо ръководство. Стоян Мавродиев не е действал сам. Тези хора, ако не бяха натискани политически и принуждавани вероятно, не биха си сложили главата в торбата", коментира Георги Кадиев в предаването "Преди всички".

Ако има парламентарна комисия, тя следва да отговори на въпроса – има ли нужда от държавна банка и да предложи законови промени, изрази мнение финансистът. Кадиев посочи, че трябва да се задейства и БНБ.

В надзора на ББР има пряка връзка и с ГЕРБ, и с Пеевски, отбеляза още Кадиев, като направи ретроспекция на различни отпускани кредити. Той допусна, че в ББР "Пеевски е имал по-голямо влияние, отколкото Борисов и ГЕРБ".

Нещата по-скоро ще приключат дотук и ще чакат момента да бъде ударен някой друг, каза в заключение бившият заместник-министър на финансите за казуса "Румен Гайтански".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени