Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това е моделът КТБ"

Миролюба Бенатова: По дела на трупчета започва работа, когато Пеевски се разсърди

"Може да се окаже, че ДПС е пред самовзривяване"

| Интервю
Миролюба Бенатова
Снимка: БНР

Разбираме, че когато решат да работят, институциите могат да се организират много бързо. Това е повтарящ се модел и вече никой не се изненадва.

Това каза в интервю за БНР журналистът Миролюба Бенатова относно дейността на прокуратурата и антикорупционната комисия по казуса "Румен Гайтански – Вълка" и ББР.

Изненадващо беше, когато Цветан Василев се превърна в обвиняем, че Васил Божков от недосегаем се превърна в обвиняем. Обвинението срещу Вълка не е изненада, посочи тя.

За този кредит се говори още отпреди няколко години, припомни журналистът относно отпуснатия на Румен Гайтански - Вълка кредит, за който сега бизнесменът е разследван.

Допускайки, че реалната мишена може да е Ахмед Доган, Бенатова изтъкна, че "това е моделът КТБ": докато са приятели – "баща и син" в добри отношения, всичко върви добре, но когато "синът" се обърне срещу "баща си", се стига до случаи като КТБ и ББР.

"Смущаващото е, че когато Пеевски си развали отношенията с някого, по дела, които са били на трупчета, започва да се работи. Работи се, когато Пеевски се разсърди."

Запитана може ли реално да бъде ударен Доган в контекста на предстоящите избори, Миролюба Бенатова коментира:

"Електоратът на ДПС доста се изменя в годините. Електоралната карта на ДПС търпи задълбочен анализ. Какво ще стане на тези избори с ДПС, не знаем. Има юридически двама действащи председатели. Може да се окаже, че ДПС е пред собственото си самовзривяване. Като автоимунно заболяване може да подейства този процес."

Дали Калин Стоянов ще бъде вътрешен министър или не, е важно по различни причини от тези дали ще осигурява вота на ДПС, смята журналистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Манипулациите на изборите никога не са променяли крайния резултат

" Сивата зона на отношенията парламент - президент по време на периода между редовни избори и служебен кабинет очевидно продължава ".  Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов, след като номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи състав на служебен кабинет, а заради присъствието в него на Калин Стоянов отново..

публикувано на 19.08.24 в 12:16

НОИ ще бъде домакин на българо-германски консултационни дни

От 17 до 19 септември Националният осигурителен институт ще бъде домакин на традиционните българо-германски консултационни дни. За първи път те ще се проведат в градовете Стара Загора и Хасково. Четири екипа специалисти от България и Германия ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи. Консултациите са безплатни и се..

публикувано на 19.08.24 в 11:59

Кожарева остави голяма част от стария кабинет. Калин Стоянов - начело на МВР

Политическата нестабилност в България не е преодоляна. Затова изключително важно е днес да бъде намерен диалог между институциите, които управляват държавата. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основна предпоставка за намаляване на напрежението. Честата смяна на правителства засилва усещането на нестабилност...

публикувано на 19.08.24 в 11:10
Людмил Илиев

Людмил Илиев: Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже

Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже да прави правителство, защото това би означавало директно да се хвърлим в конституционна криза с непредвидими последици. Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Мисля, че президентът изобщо нямаше да възложи на нея, ако предварително нямаше някаква информация, че тя..

публикувано на 19.08.24 в 10:59

Два месеца село е на воден режим, не могат да открият аварията

Два месеца село Малка Арда, община Баните, е на воден режим и не може да се открие аварията.   Според кмета на общината Павлин Белчев, проблемът е във вътрешната водопроводна мрежа, а не в довеждащите тръби до водоема, в който влиза вода, предаде БТА.   Поискано е от ВиК - Смолян да командироват допълнителен екип, който да подпомогне работата на..

публикувано на 19.08.24 в 10:56
Ива Лазарова

Ива Лазарова: 50-ото НС се оказа време разделно за партиите

Централната избирателна комисия работи по анализ на гласуването с машини, за да се изяснят т.нар. бели бюлетини и какво е довело до тези празни бюлетини . Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК. "Хартията според техните анализи не е причина за т. нар. бели..

публикувано на 19.08.24 в 10:33

Трети ден безводие в Кочериново

Трети ден без вода е Кочериново. Днес ще бъде извършена проверка по цялото трасе за водоподаването на града, каза кметът Станислав Горов.  Трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево се захранват от един водопровод, като местните управи още пролетта се събраха, за да поискат официално увеличaване на дебита на подаването на вода от язовир..

публикувано на 19.08.24 в 10:29