Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антракс в Разградска област

Установен е случай на заболяването антракс в нерегистриран животновъден обект в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Сигналът за обекта е постъпил на денонощната телефонна линия, а заболяването е установено след проверка от инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград. Със заповед на директора д-р Върбан Белчев, е обявено първично възникнало огнище на заболяването.

Свикано е заседание на общинската епизоотична комисия, на която да се набележат конкретни мерки за предотвратяване разпространението на болестта антракс в община Завет. Предстои ваксиниране на всички възприемчиви и неваксинирани животни, които се отглеждат в с. Брестовене. Сред предприетите мерки са още: наблюдения върху здравословния статус на всички възприемчиви животни, отглеждани в обекта; спазване на въведените забрани за движение на възприемчиви животни и фуражи от и към животновъдния обект.

Антраксът е остра заразна болест по животните и човека. При естествени условия боледуват всички тревопасни и всеядни животни, а понякога и хищници. Най-чувствителни са: козите, овцете и елените, след това говедата, биволите, камилите, конете, информират от БАБХ.

При съмнение за болест по животните, собствениците следва незабавно да се свържат с ветеринарния лекар на стопанството. Той трябва да уведоми областния ветеринар, който да пристигне на инспекция.

При съмнение за нарушения, гражданите могат да подават сигнали до Агенцията на  денонощен телефон 0 700 122 99. На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от компетентните власти, с налагане на санкции при установени нарушения, уточняват от БАБХ.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени