Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

"Вчера видях недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството – недопустимо", аргументира се той.

"Защитавах Калин Стоянов. Когато с Кирил Петков правихме сглобката, търсехме професионално лице. Съгласих се с Калин Стоянов, защото беше назначен в ГДБОП. Когато говорих със Стоянов, той ми каза, че иска да си служи в ГДБОП. Категорично от ГЕРБ настояваме Калин Стоянов да бъде освободен", настоя Борисов.

Според него Горица Грънчарова-Кожарева е постъпила прибързано на срещата ѝ при президента Румен Радев. 

"Трябваше да подаде друго име. Не може държавата да става заложник на вътрешен министър. Като премиер съм давал пример със смени на вътрешни министри – не един или двама. На ГЕРБ вътрешният министър не ни пречи. Бяхме арестувани, репресирани. Не сме забравили", коментира той.

"Призовавам президента Радев да намерят с Главчев формула и да отстранят Калин Стоянов. Да изберат приемлива фигура, за да може по най-бързия начин да отидем на избори", поиска лидерът на ГЕРБ.

"Държавата не може да става заложник на вътрешен министър", категоричен бе Бойко Борисов.

От ГЕРБ са категорични, че няма нарушение на Конституцията след отказа на президента Румен Радев да издаде указа за назначаването на служебния кабинет, предложен от Кожарева. 

За поканата на ПП-ДБ да се попълни т.нар. "домова книга", лидерът на ГЕРБ каза, че няма да участва в нея: "Няма такова нещо като равноотдалечен премиер".

Според него в настоящата политическа обстановка не може да бъде избран и омбудсман.

"За триковете на нашите колеги - няма да участваме в подобно нещо, то е лишено от принципи и логика. А и лишава политическите партии от смисъл да съществуват. Практически предлагат да се съберем да изберем уж омбудсман. Той трябва да е една фигура, има критерии за нея. Сигурно ще има 20 кандидати. Предложението е ние да залъжем хората, че правим омбудсман или председател на Сметната палата, а всъщност го правим премиер", разясни Борисов.

"Премиер се излъчва на избори, отпред застава лидера и носи политическа отговорност. (…) Къде в света равно отдалечен премиер? Няма. Има премиер, който народът избира. Всякакви трикове 5-6 - абсурд, затова нищо не работи и затова ГЕРБ е монолитен", отсече той.

"Воювали Радев и Пеевски – тяхна си работа, да воюват. ГЕРБ не иска да воюва с никого. Сега подавам ръка, тя е по-силна от юмрука. Ето това направихме днес", каза той.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че тези дни партията му е работела върху проблемите с безводието в страната. 

"Градове влизат на режим. Водопроводът от Дунав не се строи. Мислите ли, че администрацията работи днес? Тя от четири години не работи. Хубаво е, че Европейската комисия през август почива, но след 30-и ще избираме еврокомисар. ГЕРБ не участва в ала-бала. Държавата е по-високо от нас и съм готов на всякакви компромиси", настоя Борисов, но отказа да каже дали трябва да се издигне отново Илиана Иванова за еврокомисар.

"Аз искам да нося отговорност след изборите, ако ни наредят на първо място, на второ, трето пето, ще си знаем мястото. Не е нормално за никоя държава - пълен хаос 4 г. разпад на държавността. 4 г нищо, нищо, нищо. И се опитвам да вложа малко разум и да опитаме да прескочим нататък. Каква криза вече нямаме? Нали трябваше да се махне модела Борисов. Това им е промяната - нито една магистрала, пречиствателна станция, площад. Нула, нула. А претенции за всичко ", заключи Бойко Борисов.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени