Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще се отзове на поканата на ПП-ДБ за попълване на "домовата книга"?

Снимка: promeni.bg

За днес от 12 часа от ПП-ДБ поканиха на консултации председателя на НС Рая Назарян и всички парламентарно представени формации без ДПС около Делян Пеевски. 

Целта на тези консултации е да бъдат обсъдени всички възможни опции, за да се гарантира най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет. 

Според Кирил Петков попълването на "домовата книга", т.е. ограниченият списък с имена, от които президентът може да избира служебен премиер, с независими и качествени хора с обществено доверие най-бързо може да се случи с назначаване на нов зам.-председател на Сметната палата.

"Не искаме служебни министри. Искаме честни избори. Парламентът трябва да предложи на президента Радев избор, който не е между Делян и Пеевски", написа късно снощи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Към този момент обаче няма официално потвърждение, че някой от поканените е приел да участва в среща в подобен формат и тема.

Вчера президентът Румен Радев отказа да назначи следващо служебно правителство, тъй като номинираната от него за премиер Горица Грънчарова-Кожарева остави Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи.

Така на власт остава служебният кабинет на Димитър Главчев, в който Стоянов ще продължи да е вътрешен министър.

Вчера полицаи отново демонстрираха в негова защита пред президентството. В проявата се включи и Кожарева. Впоследствие тя подаде сигнал в прокуратурата за оказван натиск върху нея да не назначава Калин Стоянов. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени