Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското външно министерство извика висш американски дипломат заради украинското нахлуване в Курска област

Снимка: Васко Михайлов

Руското министерство на външните работи обяви, че е извикало американски дипломат заради съобщения в американските медии от от района на Курск, превзет от Украйна, като предупреди, че ще разследва журналисти за "незаконно" пресичане на нейната граница, предава АФП. Русия яростно осъди някои западни медии за репортажи от района, контролиран от украинските сили след изненадващото им нахлуване, като започна наказателно разследване срещу италиански журналисти за телевизионен репортаж от там.

 Външното министерство на Москва съобщи, че е извикало заместник-ръководителя на мисията на посолството на САЩ Стефани Холмс, за да "обяви силен протест във връзка с провокативните действия на американски репортери, които незаконно влязоха в района на Курск".

Министерството не назовава имената на медиите, но заяви, че планира "необходимите следствени действия, за да ги изправи (репортерите) пред правосъдието".

Няколко американски медии публикуваха репортажи от Суджа - главният град, който украинците превзеха - през последните дни. Външното министерство каза, че "такива действия" показват, че САЩ са "пряк участник" в конфликта с Киев - аргумент, който Москва отдавна използва, за да представи Украйна като страна, която не взема свои собствени решения.

Русия беше шокирана от нахлуването на Украйна в района на Курск, започнало на 6 август. По време на повече от двегодишната офанзива на Москва в Украйна руски военни кореспонденти предаваха от градовете, завладени от Москва.

Кремъл не позволява никакви независими или критични доклади за своите действия в Украйна.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени