Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и Израел са съгласни, че регионалната деескалация е в интерес на всички

Киър Стармър и Бенямин Нетаняху
Снимка: x.com

Премиерът на Обединеното кралство Киър Стармър и неговият израелски колега Бенямин Нетаняху обсъдиха усилията за осигуряване на примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложници, държани от палестинската въоръжена групировка "Хамас", съобщи във вторник "Даунинг стрийт", предаде Ройтерс.

Стармър и Нетаняху се съгласиха по време на проведен телефонен разговор, че регионалната деескалация е в интерес на всички, се казва още в изявление на офиса на Стармър.

От офиса на Стармър също така посочиха, че двамата лидери са се съгласили, че въздействието на "грешната оценка ще има големи разходи за всички страни".

Британският премиер приветства подкрепата на Израел за "компромисното предложение" на Вашингтон, имащо за цел да преодолее различията между Тел Авив и "Хамас",  и призова всички страни бързо да работят за постигане на споразумение.

Киър Стармър потвърди подкрепата на Лондон за "правото на самоотбрана" на Израел и обеща да продължи да си сътрудничи с партньорите за поддържане на регионалната сигурност.

Той използва телефонното обаждането и за да изрази съболезнованията си, след като Израел каза, че е изтеглил телата на шестима заложници от Ивицата Газа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени