Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслава Преславова с обич и поклон пред един от последните романтици в киното

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Още за забележимо екранно присъствие, чар, деликатност и френски финес на Делон

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон, който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи. Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е изиграл, към образите, които и изградил и създал неразрушима връзка на любов и преданост от страна на публиката. 

Почина Ален Делон, легендата на световното кино. Поклон!

Може би "Черното лале" е филмът, с който българите ще запомнят този красив френски актьор с леко дрезгав глас и добри маниери. Ловък, хитър, винаги успява да се изплъзне на преследвачите и да очарова жените. Забележимо екранно присъствие, чар, деликатност и френски финес. 

Един от последните романтици в киното. Едни от последните филми, в които режисьорът е спрял действието и е обърнал камерата към лицето, за да се вгледаме във вътрешния свят на героя и да разпознаем част от себе си там.

"Цяла Франция, цяла Европа и всички почитатели на Ален Делон са споделили в социалните мрежи, че тъжат за него, няма и как да е другояче, защото това е една икона на френското кино, както го нарече и френсикят президент Макрон, сподели в "Нощен Хоризонт" Преслава Преславова, кинокритик и киножурналист


"В периода между 1957 г., когато изгрява първият филм, в който се снима Ален Делон и 70- те години имаше много филми, над 80 са филмите се негово участие. Това е хубаво за нас зрителите, защото те са запечатали този човек с абсолютно магнетичен чар и с безспорни актьорски умения - няма друг като Ален Делон!

Делон е имал много трудно детство, зад привидно успешната му кариера и живот с много жени, с много филми, но той на 3 или 4 години е даден за осиновяване в приемно семейство, той самият много дълго време се колебае между родителите, които са го отгледали и биологичните си родители, дори има един период в живота си, в който иска да стане месар като приемния си баща...

Кариерата му и връзката му с киното започва много трудно, бил е много буйно дете и е изключван 6 пъти от различни училища, така че не е било лесно да си Ален Делон...

Но все пак кариерата му се отваря и първото му участие е във филма - "Когато в това е замесена жена" на режисьора Ив Алегре през 1957 година. След години вече работи с много известни френски режисьори, които намират в него различни страни. Работи със световни имена от киното, разказа още Преславова.

По думите и красотата, и талантът на Ален Делон му проправят пътят в киното - комбинацията от двете го прави истински актьор. 

Има много общо между новите екшън-герои днес и мъжете актьори от класическото европейско кино от миналото и това е, че влизат в сърцето на хората със своя героизъм, със своите геройски постъпки, а разликата е, че днешните екшън-герои са създадени така, че да се харесват повече на по-младата публика, докато при героите от миналото ги има така обичаните от нас качества като джентълменство, обаятелни са, имат осанка, те са естествени в мъжката си красота, не демонстрират само мускули като днешните супергерои, допълни кинокритичката.

Още по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени