Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рио де Жанейро е единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава

13
Рио де Жанейро

Бразилия е толкова голяма, че е по-лесно да кажем с кои държави от Южна Америка не граничи, отколкото да изброим кои са ѝ съседки. Оказва се, че няма общо КПП единствено с Чили и с Еквадор. Нормално, като се има предвид, че е пета по площ в света, а по брой население е на шесто място със своите 208 милиона жители. Името си страната дължи на дървото pau-brasil, от което навремето се е произвеждала червена боя. С този набор от факти ви въвеждам в продължението на разговора ми с художничката Петя Илиева, който започнахме в миналото издание на "Покана за пътуване". Тогава тя разказа за странстването си из Куба – първата държава от петседмичното ѝ латиноамериканско турне с изложбата "Цветовете на България". Днес магически прелетяхме до Бразилия.


Град Бразилия официално е столица на страната от 1960 година. Негов създател е 21-ия президент на страната Жоселино Кубичек. Срещу неговия музей е музеят на коренното население. Преди Бразилия главен град е бил Рио де Жанейро. Интересното е, че той бил столица и на Португалия за кратко в началото на XIX век. Тогава цялото португалско кралско семейство бяга в Бразилия, заради заплахата от Наполеон да завладее Португалия. Така Рио де Жанейро се оказва единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава.

Разпитах художничката Петя Илиева, създател на платформата Изкуство за дипломация, как са организирани жилищните  квартали в столицата Бразилия, след като градът е замислен и проектиран единствено за административни цели. А после поехме към Сао Поулу.

Сао Поулу
Към споделеното от нея мога да добавя само, че на 30 км от мегаполиса се намира Змийският остров. Той се пази от бразилската брегова охрана и достъпът до него е ограничен. Там ходят само само учени, тъй като популацията на отровни змии е по 5 на всеки квадратен метър. Да, определено не е място за туристи.

Рио де Жанейро в превод от португалски означава "януарска река". Името е дадено от мореплаватели през 1565 г. В района обаче такъв водоем няма. Най-вероятно са сметнали залива Гуанабара за речно устие. Днес свързваме Рио с карнавала, плажовете Ипанема и Копакабана, с боса-новата и футбола. Но Петя Илиева ни показва и друга гледна точка.

Тя обаче се оказа първият български съвременен творец с изложба в Аржентина. В следваща публикация ще тръгнем от водопадите Игуасу, които зрелищно пръскат тонове вода в три държави – Бразилия, Аржентина и Парагвай, за да стигнем до Буенос Айрес.

Снимки: Петя Илиева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени