Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Българските политици има много да учат от американските

| Интервю
Асен Асенов
Снимка: Борислава Борисова, БНР

България трябва да научи много неща от американската политика. Че в т.нар. евроатлантически ценности няма корупция, няма вождистки партии. Българските политици трябва да спрат и да помислят – "над мен стои България в едни много отговорни години".

Това заяви пред БНР Асен Асенов, доктор по икономика и преподавател в Американския университет във Вашингтон.

"Демократическата партия си имаше противоречия, свързани със закъснелия отговор на Байдън да слезе от сцената. Тук има израз – актьорът трябва да слезе от сцената, докато още му ръкопляскат", каза Асенов във връзка с хода на кандидат-президентската кампания в САЩ преди изборите през ноември. Според него промяната на кандидата на демократите е объркала стратегията на щаба на Доналд Тръмп и е разбъркала играта.

Камала Харис  Снимка: БТА

Основен акцент в кампанията на Тръмп беше "спящият Джо", или възрастта на сегашния президент, изтъкна той, след като Камала Харис стана официално кандидат на демократите за президент.

"Основният коз, който издигаше Тръмп, беше възрастта на Байдън. Точно този аргумент се обърна срещу него и неговата достолепна възраст."

"Тази рецепта за Америка сме я гледали вече", посочи Асенов относно посланията на Доналд Тръмп. Той допълни, че не открива в кампанията му "съществени нови елементи, визия за бъдещето на Америка".

Демографската карта на Америка се измени съществено. На много места белите хора не са доминиращата група, отбеляза още преподавателят.

Към този момент демократите имат усещането, че "моментът е нашият", но резултатът със сигурност не е известен. Това ще бъде много труден избор, коментира Асен Асенов в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна