Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радев отиграва ситуацията много добре: с техните камъни - по тяхната глава"

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

"От джипката слязоха и Доган, и Борисов. Сега той е сам"

| Интервю
Минчо Спасов
Снимка: БГНЕС

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС). 

Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев.

По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "да запази поне малкото оцеляло от тази коалиция, защото тя започна да се разпада".

"Стоянов е бил кадър, настояване на ГЕРБ и ДПС."

Полицаите са получили съобщения от началниците си да излязат на протеста в негова защита, каза Спасов, като се позова на своя информация от МВР.

"Той се самозастреля в крака с това изказване, че г-н Пеевски е оказвал помощ на МВР. Това беше изстрел в крака. Показва, че нивото му не е много високо."

"Калин Стоянов ще се оттегли, както го направи Иван Гешев - натиснаха го", прогнозира още той, откривайки "сходство и в обкръжението, и в популизма, и в желанието за участие в политически проекти - 95% сходство".

"Пеевски се държи като шофьор по магистрала "Струма", който кара с 200, с огромен джип, може би "Тойота Тундра", и респектира всички останали участници в движението. И те му правят път. Но, за негово съжаление, от джипката слязоха и Доган, и Борисов. Сега той е сам. Опитва се да качи Калин Стоянов и други, на които е правил добрини", коментира Минчо Спасов в предаването "Преди всички".

В един момент магистралата свършва и идва Кресненското дефиле, допълни Спасов, като пожела на Делян Пеевски да стигне през дефилето до Атина, а оттам – полет до Дубай с еднопосочен билет.

"Кресненското дефиле наближава."

Борисов даде на ишлеме цялата съдебна система, най-вече прокуратурата, на Пеевски. Пеевски разполага с инструментариум, който не бива да се подценява, подчерта Минчо Спасов. 

"Има много записан филмов материал на българския политически елит. Има много зависими хора. Ето защо не бива да бъде подценяван г-н Пеевски."

Президентът Радев отиграва ситуацията много добре, изрази мнение Спасов във връзка с патовата ситуация по сформиране на следващия служебен кабинет по новите правила в Конституцията.

"Президентът Радев си е написал домашното и с техните камъни - по тяхната глава."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна