Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Танчева: Позицията на Борисов е доказателство, че идеята е да неутрализират голямата мощ на Пеевски

| Интервю
Весислава Танчева
Снимка: БГНЕС

Два сценария се сблъскаха вчера и двата бяха неочаквани от противниковата страна, доколкото Радев - Пеевски се разглеждат като противници. Очевидно зад гърба на Радев са хората на Доган и ГЕРБ с Борисов, въпреки че той полага усилия да изглежда декларативно неутрален в този сблъсък в ДПС.

Това коментира Весислава Танчева, комуникационен експерт и член на гражданското движение Боец, в интервю пред БНР.

"След днешната позиция на Бойко Борисов срещу Калин Стоянов аз го разглеждам като доказателство, че те са заедно в тази група с президента. Идеята очевидно е да неутрализират голямата политическа, и не само политическа, мощ на Пеевски със съзнанието, че той все още има голямо влияние върху прокуратурата и голяма част от МВР, и върху службите и медиите", каза Танчева.

Според нея Пеевски все още има възможност да им причини огромна болка и страдание.

"Да им причини още от същото, което видяхме вчера върху Румен Гайтански-Вълка, дори да бъдат издадени заповеди и те да бъдат изпълнени срещу някои от наричаните от него дерибеи. Не бих се изненадала да видя срещу някой от ключовите лица като Рамадан Аталай, та даже и срещу почетния председател", прогнозира комуникационният експерт.

Тя припомни, че от "Боец" имат доказателства за купуване на гласове с участието на полицейски началник в Старозагорско, но дори не са били изслушани в НС. И ще продължат да настояват за честни избори. Утре от 18.30 часа "Боец" организира протест в триъгълника на властта.

"От гледна точка на гражданското общество Калин Стоянов ще се бори срещу кого! Срещу хората, които му искат оставката? гражданското движение "Боец"  е единственат стуркутра, която иска неговата оставка от юни 2023 г., с аргументи, че има обвързаности от неговото минало, че е бил подкрепян от Бойко Борисов и независимо, че беше директор на ГДБОП, назначен по Бойко Рашков", каза Танчева.

И допълни:

"Това което чухме от Пеевски, вадейки същата теза, за мен е повторение, уверявайки, че ще постави Калин Стоянов водач на листа в неговата партия, е продължение на сценария „ще се борим с други средства".

За позицията на Борисов днес, да се отстрани Калин Стоянов тя каза:

"Донякъде беше очаквана, след вчерашното снишаване. Явно имат нужда от време да премислят и накъде клонят силите.  Решението макари да е противоречиво на практика Борисов и ГЕРБ искат неговото отстраняване, както Борисов каза "Главчев и  Радев да намерят начин".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Василева

Петима от "Величие" правят партия "Има смисъл", оглавява я Виктория Василева

Петима от разпадналата се група на "Величие" обявиха, че ще създадат нова партия  - "Има смисъл" Неин председател ще е Виктория Василева, а сред членовете на Инициатвния комитет за учредяването ѝ са депутатите Георги Куков, Етиен Леви, Дарин Георгиев и Радостин Колев. Бившият председател на ПГ Николай Марков не участва в инициативата...

публикувано на 22.08.24 в 13:20

Британски министрите са готови да позволят на млади европейци да работят във Великобритания

Британските министрите са готови да позволят на млади европейци да дойдат да живеят и работят във Великобритания като част от по-широкото рестартиране на отношенията с Брюксел след Брекзит, съобщи вестник "Таймс".  Лейбъристите многократно са казвали, че "нямат планове" да съгласуват схема за младежка мобилност, която би могла да даде на младите..

публикувано на 22.08.24 в 13:19

Полицай в Силистренско застреля по непредпазливост зет си - горски стражар

Полицай застреля по непредпазливост горски стражар със законно ловно оръжие. Инцидентът е станал в землището на община Дулово.  След полунощ, по време на законен отстрел на вреден дивеч, 47-годишен мъж, служител в районното управление на полицията в Дулово, прострелва в тялото 24-годишен стражар в Държавно ловно стопанство "Каракус"...

публикувано на 22.08.24 в 13:01
Кирил Петков

Сблъсък между ПП-ДБ и "Възраждане" заради поправките в Закона за образованието

"Възраждане“ и ПП-ДБ отново влязоха в конфликт. Причината е списък с имена учители от Варна, публикуван във "Фейсбук" от местната организация на "Възраждане". В публикацията са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование.  От "Възраждане"-Варна..

публикувано на 22.08.24 в 13:00

Очаква се да бъде извадена черната кутия на потъналата край Палермо яхта

От потъналата суперяхта Bayesian край Палермо бе извадено на брега тялото на предпоследния издирван пътник. Водолазните екипи издирват още един  от изчезналите общо 7 души. Идидентифицирани са петима. Спасените от 22-а на борда са 15 души, сред които екипажът на яхтата. Идентифицирани са четири от жертвите при потъването на яхтата край..

публикувано на 22.08.24 в 12:53

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под карантина стадата в област Еврос, съобщи днес заместник-аграрният министър Христос Келас, който..

публикувано на 22.08.24 в 12:44
Жители на Кочериново излязоха на протест във вторник

Няма да има воден режим в Кочериново... засега

Воден режим за Кочериново и общината засега няма да се въвежда - водоподаването е нормализирано, а и падналият дъжд e благоприятeн за ситуацията, каза за БНР кметът Светослав Горов. Само преди два дни жителите организираха протест в центъра на града и затвориха пътя за Рилския манастир, след като нямаха вода 4 денонощия. Безводие: Когато..

публикувано на 22.08.24 в 11:06