Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезия без край в десетото издание на "Синелибри"

Снимка: cinelibri.com

В очакване на един от най-любимите и вълнуващи кинофестивали у нас, посветен на литературата в киното, в "Нашият ден" разговаряме с Александра Александрова – творчески директор на фестивала "Синелибри".  

Програмата тази година ще направи реверанс към поезията като екранен образ и музика. Филмите, които ще гледаме през октомври и ноември в 10-ото издание на фестивала, ще бъдат обединени под мотото "Поезия без край", споделя Александрова.

Основният конкурс на "Синелибри" отново ще покаже едни от най-отличителните филмови адаптации на литературни произведения за изминалата година. Ще има и документален, и  късометражен конкурс, допълва Александрова.

Фестивалът е поле за срещи между специалисти от индустрията, като тази година форумът BOB (Based on books) ще събере на едно място експерти в сферата на екранизацията от България и чужбина.

Дни на обичаното италианско кино ще зарадват българските зрители благодарение на инициатива, организирана с помощта на италианското културно министерство и Чинечита. Акцент в програмата е новият филм на Сорентино "Партенопа".

Сред очакваните заглавия са "Време за живот" с Андрю Гарфилд и Флорънс Пю, лего анимацията "Парче по парче", биографичният филм за Пабло Неруда, както и филмът "Лимонов" по книгата на Еманюел Карер.

"Синелибри" ще чества и 100-годишнината на Труман Капоти с прожекция на култовата екранизация "Закуска в Тифани".

Обичаните галавечери на "Синелибри" ще насочат вниманието на зрителите към киното на Испания, Франция, Италия, Япония. Японският роман "Преди кафето да изстине" се превърна в явление на българския книжен пазар, затова организаторите са планирали прожекция на филм по книгата. 

За десети пореден път "Синелибри" ще разкрие литературата като кино, и киното като литература – повече по темата чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна