Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Може би пък сега Бойко Борисов държи Делян Пеевски в ръцете си"

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

В ход на отчаяние той може да потегли в неизвестна посока и с много информация, допуска пиар експертът

| Интервю
Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект. Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС."

Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат.

От ключовите партии на прехода ДПС е последната партия, която не мина през сътресение, влизайки в модерни времена, подчерта той в анализ на процесите в ДПС.

"Това в момента не е руиниране на електората. Руинират ръководството и висшият "клир". Гласовете се намират при иконата Ахмед Доган."

Бабикян прогнозира, че Пеевски "няма да се даде лесно" и ще се съпротивлява докрай, като това ще нанесе щети на други лидери на ДПС "в самата сърцевина на партията".

Арман Бабикян не изключва в ход на отчаяние Пеевски "да потегли в неизвестна посока и с много информация, за да я предаде на евроатлантическите ни партньори".

В отговор на въпрос защо за Пеевски е важно Калин Стоянов да е вътрешен министър, Арман Бабикян бе категоричен:

"Става въпрос за купуване на гласове. Делян Пеевски няма гласовете на ДПС. Те са за Ахмед Доган. И му остава една-единствена опция."

Формално Румен Радев няма избор, въпреки че можеше да се довери и на подуправителя на БНБ (Петър Чобанов, който също е заявил желание – бел. ред.), коментира Арман Бабикян за повторния избор на президента да посочи Димитър Главчев за служебен премиер. По думите му обаче президентът "се е усъмнил" към коя част на ДПС принадлежи "подуправителят".

Ако президентът е последователен, би трябвало да не приеме и този кабинет, ако в него отново фигурира името на Калин Стоянов. Би било тежка безпринципност, ако не приеме кабинета "Кожарева", а приеме този на Главчев, макар кабинетът да е един и същ, подчерта пиар експертът, който не очаква държавният глава да допусне подобна грешка.

Главчев би махнал Калин Стоянов, особено след оттеглянето на публичното доверие на Бойко Борисов, смята Арман Бабикян.

"Може би пък сега Бойко Борисов държи Делян Пеевски в ръцете си."

"Би могло да има квази Калин Стоянов, който да бъде назначен на негово място и да свърши същата работа, но и президентът, и всички политически сили много внимателно ще наблюдават кой ще бъде сложен на този пост, защото имат лош опит", отбеляза Бабикян в интервю предаването "Преди всички".

Тежък проблем за анализиращите юристи ще е какво ще правим, "ако пак получим Калин Стоянов на тепсия" и президентът заяви на Главчев: "Благодаря Ви!", посочи още Бабикян. 

"Тогава отиваме на варианта "Чобанов" или изчакване и дълги консултации какъв е изходът от кризата."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна