Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата във Варна образува преписка заради списъка с имена на учители

Снимка: БТА

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира заради публикуването на списък с имена на учители, обявили се против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, в частта, забраняваща ЛГБТ пропагандата в училище. 

Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров съобщи, че е образувана преписка по две медийни публикации, разпределени на случаен принцип, на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Варна, която ще прецени какво трябва да се направи. Наблюдаващият прокурор е този, който ще вземе решение как да процедира нататък, поясни Лазаров. 

Кметът на Варна Благомир Коцев излезе с позиция във връзка с публикувания списък. "Това е специалното ми обръщение за учителите на Варна: Не се страхувайте! С вас съм, до вас съм. Общината е с вас! Никой да не си и помисля да ви заплашва! Моля, подайте ми лично сигнал, дори при най-малкия натиск над вас! Разговарям лично и с директорите на училищата, че имате моята подкрепа. Имат ми телефона, както и на директора на Дирекция образование. Не се колебайте да ме търсите!", подчерта от профила си във Фейсбук Коцев. 

Пред БНТ заместник-кметът по образованието Павел Попов каза, че ръководството на Община Варна е изключително разтревожено от опита да бъдат съставени черни или позорни списъци с имената на български учители. Това е опит на една политическа партия да се намеси в образователната система, която е един чувствителен механизъм, каза още Попов.

Българското училище функционира въз основа на хармонията между три фактора – родители, учителите и директори. Свидетели сме на прецедент, при който една политическа партия се опитва да подстрекава родителите срещу други част от това триединство – учителите.

По време на пресконференция в Бургас, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза: „Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека (подписка срещу промените в ЗУПО – бел. ред.). Нормално ли е да има хора в образователната система - директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е“, каза Костадинов.

В същото време в социалните мрежи стотици родители изразиха възмущението си от действията на „Възраждане“ и заявиха, че се организира лов на вещици и саморазправа с българския учител.

Пред БНР служебният зам.-министър на образованието Емилия Лазарова каза, че министерството готви и отговорите на питането на еврокомисарят по равенството Хелена Дали за "забраняването на ЛГБТИ пропагандата в училище".

От Българския хелзинкски комитет казаха, че ще предоставят безплатна правна помощ на учители и служители в системата на образованието, засегнати от институции или частни лица след приемането на промените.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени