Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН за списъка с имена на учители: Няма да бъде допусната репресия и дискриминация

Обръщение към учителите направи и кметът на Варна Благомир Коцев

Снимка: МОН

Министерството на образованието изразява позиция, че в системата няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация или репресия към учители, ученици и родители. Позицията идва, след като партийната структура на „Възраждане“ във Варна обяви списък с имена на учители, наричайки ги „проводници на джендър пропаганда“, защото са се подписали против поправките в закона за Училищното и предучилищното образование (ЗУПО).

„Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще“, казват от пресцентъра на МОН.

От там изразяват позицията, че „в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище.

Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти“, посочват от МОН.

По-рано, по време на пресконференция в Бургас, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза: „Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека (подписка срещу промените в ЗУПО – бел. ред.). Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е“, каза Костадинов.

В същото време в социалните мрежи стотици родители изразиха възмущението си от действията на „Възраждане“ и заявиха, че се организира лов на вещици и саморазправа с българския учител.

Граждани обявяват, че ще сигнализират институциите, президента Румен Радев и европейските органи.

Обръщение към учителите направи кметът на Варна Благомир Коцев. "Това е специалното ми обръщение за учителите на Варна: Не се страхувайте! С вас съм, до вас съм. Общината е с вас! Никой да не си и помисля да ви заплашва! Моля, подайте ми лично сигнал, дори при най-малкия натиск над вас! Разговарям лично и с директорите на училищата, че имате моята подкрепа. Имат ми телефона, както и на директора на Дирекция образование. Не се колебайте да ме търсите!", подчерта от профила си във Фейсбук Коцев. 



Пред БНТ заместник-кметът по образованието Павел Попов каза, че ръководството на Община Варна е изключително разтревожено от опита да бъдат съставени черни или позорни списъци с имената на български учители. Това е опит на една политическа партия да се намеси в образователната система, която е един чувствителен механизъм, каза още Попов.

Българското училище функционира въз основа на хармонията между три фактора – родители, учителите и директори. Свидетели сме на прецедент, при който една политическа партия се опитва да подстрекава родителите срещу други част от това триединство – учителите. Позволяват си да използват език на омразата, който, по думите на Павел Попов, е характерен за фашистките режими от 30-те години на XXвек. Да се наричат „паразити“ хората, е фашистка лексика, която ние не можем да посрещнем спокойно, категоричен бе Попов. Ще възразяваме, ще протестираме и ще търсим хора в институциите на държавата, за да предотвратим по-нататъшни подобни прояви, каза още той.

Според Попов петицията на учителите е балансирана. Тя задава въпроси, а не отговори. Самият факт, че български учители могат да бъдат унижавани публично за това, е изключително тревожен и трябва да бъде пресечен в зародиш, каза още Попов, като изрази пълната подкрепа на Община Варна към учителското съсловие и специално към цитираните учители и училищата, където те преподават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно чужденци са отсядали в 4 и 5-звездните хотели в областта през юни

80.2 % от общия брой на нощувките в хотели, мотели, хижи и къмпинги с 4 и 5 звезди в областта са на чужденци. Това сочат данните за месец юни 2024 г. на Националния статистически институт, Териториално статистическо бюро Североизток.  49,7 на сто от хората, отседнали в 4 и 5-звездни хотели, са български граждани. В местата за настаняване с три звезди са..

публикувано на 22.08.24 в 17:10

Общината прие управлението на бившето Руско консулство във Варна

Община Варна прие управлението на имота на бившето Руското консулство във Варна. Днес се проведе заседание на приемно-предавателната комисия с представители на Община Варна и Областна администрация. Комисията извърши оглед на състоянието на имота и бяха предадени ключовете за всички помещения.   Бившето Руско консулство е разположено в карето между..

публикувано на 22.08.24 в 15:53

Таксиметрови фирми във Варна сезират общината за ликвидирана законна стоянка на автогарата

Таксиметрови фирми във Варна сезират общината за ликвидирана законна стоянка за таксита на новата автогара в морската столица.  Още през 2011-а година стоянката е била изградена по проект и с разрешение от общината, но след строителството на новата автогара тя е премахната, изрязан е тротоарът, който е общинска собственост, посочи Васил Василев,..

публикувано на 22.08.24 в 15:45

Регата "Порт Варна" тази събота и неделя във Варна

Традиционната ветроходна регата "Порт Варна" за килови лодки ще се проведе на 24 и 25 август в акваторията на Варненския залив.  Състезатели ще мерят сили в класове ORC, IRC и Конрад 25Р.  Всички варненци и гости на града ще могат да наблюдават ветрилата от брега, тъй като гонките ще бъдат пред Морската градина, а на 25 август в неделя..

публикувано на 22.08.24 в 15:20
Благомир Коцев

Кметът на Варна: Ако мястото за библиотека бъде сменено, започваме от нулата

Ако проектът за библиотеката не се осъществи сега, може би няма да стане никога. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев  в профила си във Facebook във връзка с редица оплаквания за избора на място за строеж на новата сграда на библиотеката.  Ако мястото бъде сменено, означава стартиране от нула, каза още Коцев. Ще е нужно..

публикувано на 22.08.24 в 14:25
Виктория Василева

Петима депутати от "Величие" създават нова партия с председател Виктория Василева

Петима от разпадналата се група на "Величие" обявиха, че ще създадат нова партия  - "Има смисъл", съобщава БНР.  Неин председател ще е Виктория Василева, а сред членовете на Инициативния комитет за учредяването ѝ са депутатите Георги Куков, Етиен Леви, Дарин Георгиев и Радостин Колев. Бившият председател на ПГ Николай Марков не участва в..

публикувано на 22.08.24 в 13:57

ПП-ДБ и "Възраждане" във Варна в сблъсък заради поправките в Закона за предучилищното и училищното образование

"Възраждане“ и ПП-ДБ отново влязоха в конфликт. Причината е списък с имена учители от Варна, публикуван във "Фейсбук" от местната организация на "Възраждане". В публикацията са изброени 26 преподаватели от училища в града , за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование, предаде БНР.  От..

публикувано на 22.08.24 в 13:25