Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

| Интервю
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Не мога да допусна, че партия може да насажда проблем в българското училище, който досега не е съществувал. Това може да доведе само и единствено до омраза и до разделение между децата". 

Това заяви пред БНР Елена Илиева - преподавател по английски език във Варна. Тя е една от подписалите се срещу поправките в Закона за предучилищното и училищното образование в частта, забраняваща ЛГБТ пропагандата в училище. 

В горните курсове има такива деца с различна сексуалност. Какво правим ние, за да ги защитим, ако те бъдат подложени на агресия, попита тя и добави, че до този момент не е имало инциденти в тази посока

Не мисля, че учител ще пропагандира такива идеи целенасочено, категорична е Илиева. 

"В училище децата трябва да се научат да приемат различните хора. Тук не става въпрос само за деца с различна сексуалност. Смятам, че една такава агресия, един такъв проблем ще се насочи и към деца с физически проблеми или СОП. Трябва да ги учим към приемане на различните, а не да се страхуваме от това да им говорим, че тези деца ги има. То не е тайна - тези деца са сред нас. Трябва да се научим да живеем с различни от нас хора, без да ги мразим". 

Пред "Хоризонт" учителката декларира, че никой не ѝ се е обаждал и не са я заплашвали. Не се страхувам, заяви тя и отново повтори, че е недопустимо умишленото създаване на проблеми, които не съществуват. 

Общинският съветник от "Възраждане" - Варна Георги Георгиев заяви, че нямат нищо против някой да изразява мнението си, стига да не го натрапва на децата:

"Когато човек заяви своята позиция и възгледи, най-нормално е да не се срамува от тях. Ако те са се подписали в защита на джендър идеология, на ЛГБТ пропаганда, е нормално да дадат обяснение на хората, на децата. Списъкът не е правен от "Възраждане", той беше обявен на страницата на Националната мрежа за децата. Не сме тръгнали да правим списъци. Достъпът до него беше публичен. Както учители се подписват срещу промените в този закон, така и представители на академичната общност. На официалната страница на "Свободна Европа" е направено същото - там са публикували списък с имена на въпросните представители на академичната общност, които са срещу въпросната поправка".

По думите му в списъка има над 800 имена, като голяма част от тях са стипендианти на "Америка за България". Според него те налагат ЛГБТ ценности и джендър пропаганда.

"Ние като православни християни, като вярващи хора не искаме децата ни да бъдат обект на подобно влияние. Тези хора са опасни", смята Георгиев. 

Като краен резултат очакваме родителите да бъдат информирани, посочи той. 
Според Стела Николова от "Да, България" - Варна трябва да се вземат мерки, за да не се монополизира от една партия пазенето на християнските и моралните ценности. 

Как може да наречеш един учител, който до вчера е учил твоето дете, "паразитиращ джендър", само за това, че той не е съгласен с формулировката на даден закон, попита тя.

"Депутатите вместо да призовават за насилствени действия спрямо българските учители, трябва да се замислим какво сме направили", коментира Николова. 

"Защо "Възраждане" се опитват да убедят българските родители, че в образователната система става нещо страшно? Нищо страшно не става. Има стандарти. Никой не може да проповядва нещо в българското училище, без то да е одобрено от МОН".

По думите ѝ "Възраждане" искат анархия, разединение и страх в обществото. Според нея е допустимо да се настройва обществото срещу българските учители. "Кой е следващият?", пита Стела Николова. И изрази надежда прокуратурата този път истински да си свърши работата. Обществото трябва да даде отпор на това, категорична още е тя. 

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в системата на образованието, засегнати от измененията в закона. 

Според съпредседателят на БХК адв. Адела Качаунова с действията си "Възраждане" всяват омраза и разделение между родители и учители.

""Възраждане" не могат сега да измият очи по-късно. Това, което те сториха, е незаконно. Повторното публикуване на списъка е проблематично. Още повече обличането му в подобен контекст, какъвто "Възраждане" вложи", коментира тя в предаването "Преди всички".

Според нея хората от подписката наистина са застрашени:

"Наричането на тези хора "опасни" вече създава една застрашителна среда и предполага конфликт. Той цели конфликта между хората, всяването на омраза".

Адв. Качаунова допуска, че са възможни и репресии над учители от страна на директори. Тя е категорична, че спорната поправка в закона трябва да се отмени, така че да няма поле за саморазправа. 
Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени