Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина бивш треньор на Григор Димитров и Роджър Федерер

Лундгрен и Федерер с трофея от Уимбълдън през 2003 г.
Снимка: Aftonbladet

Бившият треньор на Роджър Федерер, който бе наставник и на най-добрия ни тенисист Григор Димитров – Петер Лундгрен, е починал на 59-годишна възраст.

Шведът достигна номер 25 в световната ранглиста по време на състезателната си кариера, а като треньор изведе Федерер до дебютната му титла от Големия шлем – Уимбълдън през 2003. Според The Express, Лундгрен страдал от диабет преди смъртта си.

Скандинавецът беше наставник на Димитров от февруари 2009 година до юни 2010 година.

Синът на шведа Лукас и дъщеря му Юлия потвърдиха кончината му с пост в социалните мрежи. „Почивай в мир, татко. Един от най-добрите за съжаление ни напусна твърде рано. Треньор, играч, приятел, баща. Вдъхновение и подкрепа за мнозина, както на корта, така и извън него. Спомените за теб ще живеят вечно“.

Лундгрен беше наставник и на нашия Григор Димитров. Освен това той бе треньор на още двама достигали до първото място в ранглистата - Марсело Риос и Марат Сафин, както и на Стан Вавринка и Маркос Багдатис. През 2020 година той се завърна в Швеция.

Лундгрен беше принуден да ампутира левия си крак през октомври миналата година, след като получи тежка фрактура и пострадалото място беше инфектирано.

Най-доброто класиране на шведа в турнирите от Големия шлем датира от 1989 година, когато достига осминафиналите на Уимбълдън, където губи от Иван Лендъл.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени