Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на бедстващи от безводието свищовски села блокираха пътя Плевен – Русе

Десетки жители на бедстващите заради безводието свищовски села отново блокираха главния път Плевен – Русе. Хората настояват институциите да решат проблема като се довършат довеждащите водопроводи, да се смени остарялата вътрешна мрежа в населените места и да се търсят нови водоизточници. 

За поредна седмица хората от Хаджидимитрово, Горно Студена, Козловец и Морава блокират главния път. Местните водоизточници почти са пресъхнали, водопроводната мрежа непрекъснато аварира, а загубите на вода са огромни, въведеният воден режим не се спазва. Хората имат съмнения, че по водните проекти се крадат пари и са обезверени, че ще имат вода:

"Институциите си прехвърлят топката. Общината и ВиК не си вършат работата. Правят се някакви проекти, които като краен резултат“ 

"Вложиха пари в едни дълги тръби, водата пак е на режим!  Официално кметът обяви, че проблемът ще се реши. Сложиха тръби, тръбите не са стигнали до кладенеца. Усвоиха едни тръби. Отдавна не вярваме на политиците".

За възможното решение на бедстващите свищовски села кметът на Хаджидимитрово Емил Тодоров каза:

"Да се подмени останалата част на водопреносната мрежа в селото и да се доведе нов водоизточник, най-добре е и двете".

Проблемите с безводието бяха обсъждани тази седмица от кмета на община Свищов Генчо Генчев с регионалния министър Виолета Коритарова и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Протестите с пътни блокади в Свищовско край село Горна Студена продължават и утре.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна