Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС все още няма да препоръча изпращане на военни инструктори в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дипломатическата служба на Европейския съюз каза, че на този етап няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници, съобщи германският вестник Welt am Sonntag (WAS), цитиран от Блумбърг.

Агенцията каза, че има проблеми с мисията и че са необходими допълнителни дискусии за това как да се подобри обучението на украинските войски, съобщи WAS, позовавайки се на поверителен документ.

Обучителната мисия, която започна през ноември 2022 г., работи с хиляди украински войници, главно в Полша и Германия, напомня Блумбърг.

Разполагането на войници на ЕС в Украйна - ако се случи - може да бъде ограничено до инструктори, изпратени в тренировъчни центрове далеч от бойното поле, съобщава още вестникът, цитирайки документа.

Използването на съоръжения в северозападна Украйна, на стотици километри от фронтовите линии на руската сухопътна инвазия, е един възможен вариант. Документът също така посочва, че повече обучение може да се проведе и в съседните на Украйна страни.

Въпреки че прегледът, направен от Дипломатическата служба на ЕС, не препоръчва изрично обучение на войници на място в Украйна, той призовава за удължаване на мисията до ноември 2026 г.

Следващите стъпки вероятно ще бъдат обсъдени на отделни срещи на външните министри и министрите на отбраната на ЕС в Брюксел следващата седмица, съобщава германският вестник.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна