Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович: Има много проблеми със системата за допинг контрол в тениса

Новак Джокович
Снимка: БТА

Рекордьорът по титли в турнирите от Големия шлем и олимпийски шампион от Париж 2024 Новак Джокович е на мнение, че има доста проблеми в системата за допинг контрол в тениса. Сърбинът каза това, коментирайки случая с първата ракета на света Яник Синер, на пресконференция преди старта на Откритото първенство на САЩ.

Както е известно, Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) съобщи, че Синер е дал два положителни допинг теста по време на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс (САЩ) през март. Италианецът избегна наказание, като само е лишен от точки за ранклистата и паричната сума, спечелени в този турнир.

"Разбирам, че играчите са разочаровани от липсата на последователност. Разбирам, че неговият случай е приключен в момента, в който беше обявен. Но изминаха пет или шест месеца, откакто новината за положителните допинг тестове е достигнала до него и до екипа му. Така че, да, има много проблеми в системата, виждаме липса на стандарти и ясни действия. Разбирам чувствата на много играчи, които се съмняват, че са получили еднакво отношение", каза Джокович.

Сърбинът заяви още, че няма търпение да продължи да пише история, след като започва защитата на титлата си на Откритото първенство на САЩ само три седмици след златния медал на Игрите в Париж, за да затвърди статуса си на най-великия тенисист в историята.

Джокович се стреми да спечели рекорден 25-и турнир от Големия шлем и да стане първият шампион в Ню Йорк, защитил успешно трофея си след великия швейцарец Роджър Федерер през 2008-а.

37-годишният сърбин очаква с нетърпение да изиграе първия си мач от турнира в понеделник срещу Раду Албот под светлините на корт "Артър Аш".

"Целта винаги е да се опитам да стигна до финалите и да се боря за трофея. Този начин на мислене не е по-различен за мен тази година", добави Джокович на пресконференцията.

"Хората ме питат "Сега, след като спечелихте всичко със златния медал, какво друго има да печелите?" Все още усещам стремеж, все още имам състезателен дух. Все още искам да пиша история и да се наслаждавам на тениса. Откритото първенство на САЩ е с най-големия тенис корт в света. Вечерните сесии тук са много известни. Ще играя първия си мач в понеделник вечер, нямам търпение да съм под светлините. Публиката, енергията на стадиона е просто различна", коментира още той.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна