Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

| обновено на 26.08.24 в 11:13
Снимка: naukamon.eu
Снимка: naukamon.eu

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският регламент за критичните суровини поставят пред сектора.

Според доц. Митев минната индустрия в България е една от най-бързо развиващите се в технологично отношение. Той подчертава, че това развитие не се изразява само в закупуването на нови машини, а обхваща всички аспекти на дейността в сектора.

"Инвестициите в обновяване на оборудването са значителни, като милиони левове се влагат в нови технологии и софтуерни решения", сподели той. В допълнение, условията за безопасна и дистанционна работа все повече навлизат в миньорския труд, трансформирайки традиционния образ на миньора. Днес миньорът е висококвалифициран специалист с компетенции в различни области", добавя доц. Митев.

Той подчертава, че необходимостта от суровини расте ежедневно – независимо дали има Зелена сделка или не. "Нашето технологично развитие и начин на живот променят потребностите ни", отбеляза той. В контекста на Зелената сделка Европа и компаниите в България, които са водещи не само по количество добити материали, демонстрират отговорен подход към добива на суровини, който е в интерес както на обществото, така и на държавата и бизнеса.

Доц. Митев изтъква, че в Европа се очаква значителен ръст в потреблението на ключови суровини като мед, алуминий и цинк до 2050 г.

Прогнозите показват, че нуждата от мед например може да се увеличи от 200 до 300 пъти. Това според него поставя въпроса: откъде ще бъдат осигурени тези ресурси?

В момента Европа внася около две трети от суровините от трети страни, което налага необходимостта от повишаване на независимостта чрез проучване и разработка на нови находища.

Минната индустрия в България демонстрира ангажираност към опазването на околната среда, като за последните години е инвестирала над половин милиард лева в тази насока. Пример за това е новото находище в Крумовград, където водата, използвана в процеса на добива, излиза с неутрално pH и по-добри качества от питейната вода. "Малко производства могат да се похвалят с три пречиствателни станции по потока", отбеляза доц. Митев.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна