Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелените политики между мит и реалност

Снимка: istd.bg

Дезинформацията и разпространяването на митове все по-явно руши демократичния процес. Как изглеждаха предизборната кампания и намеренията на кандидатите по отношение на климатичните промени – разговор с Асен Ненов – съпредседател на Института по кръгова икономика и представител на Коалиция за климата – България.

Зелените политики са присъствали като тема в публичния дебат, но с обратен знак, заявява Ненов. Партиите са решили, че народът ще хареса охулването на усилията за справяне с климатичните промени и катастрофата на биоразнообразието, смята екологът.  

 "От проучването на Евробарометър стана ясно, че българите са първенци във възприемате на околната среда като нещо, което трябва да се защити. Тук има някакво странно противоречие и активен процес за разрушаване на това разбиране в българите.", коментира Ненов.

Поне четири парламентарно представени партии у нас и в Европейския парламент обещават да изискат преговаряне на "необмислената" Зелена сделка. По думите на Ненов аргументите, с които си служат тези политици, не почиват на реални данни, а представляват митове.

Екологът изброява част от най-разпространените митове, свързани с климатичните промени и Зелената сделка – забрана на старите сортове, ядене на насекоми, ограничаване на къпането и пътуването. По думите на Ненов е абсолютен мит, че изменението на климата е естествен процес, с който няма смисъл да се борим чрез зелени политики. "Разпространеното схващане, че Зелената сделка ще унищожи енергетиката и земеделието и ще ни направи по-бедни, е заблуда", заявява гостът.

Ненов е убеден, че политиците рано или късно ще бъдат принудени да се отнесат сериозно и отговорно към климатичните промени, защото те ще ни притиснат и няма да има друг избор.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55