Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът се променя твърде бързо, трябва по-често да даваме шанс на желанията си"

Американската писателка Ви Кийланд и нейното "Лятно предложение" пред БНР

Ви Кийланд
Снимка: Личен архив

Американската писателка Ви Кийланд е позната в България с романтичните си истории, често развиващи се именно през лятото. "Проектът", „Неочаквано“, "Неуместно" са само част от заглавията на Ви, продали милиони копия по света и направили я номер 1 в класациите за бестселъри

"Лятно предложение" е най-новата ѝ книга, излязла на българския пазар.

"Лятно предложение" започна като повечето ми книги. В началото описвам забавния начин, по който двамата ни герои се срещат. Не съм автор, който построява сюжета на книгата си още в началото. Дълго мисля за героите, за първата им среща. След това започвам да пиша и, ако почувствам връзка с персонажите в началото - довършвам книгата. Ако не усетя връзката – изоставям идеята, сподели специално за БНР в предаването на програма "Хоризонт" -  "Чуй лятото" Ви Кийланд. 

"Лятно предложение" започна с идеята за сляпа среща, на която героинята ни отива, макар и да не е особено ентусиазирана. Среща човек, който ѝ допада. Открива обаче, че не с него трябва да се срещне. Всичко започва с този забавен момент. Той е нещо като известна личност, макар и тя да не го познава, разказа още Кийланд и добави детайли около своите персонажи: 

"Това са двама много различни герои. Жената е много организирана, тя е бизнес дама. Мъжът пък е професионален спортист. Харесваше ми да пиша за тези двама души, идващи от коренно различни светове. На пръв поглед те не бива да бъдат заедно и, може би дори не искат да бъдат. Карат се непрекъснато. В книгата обаче се влюбват, въпреки желанията си“. 

Не само сюжетите на Ви Кийланд са вълнуващи. Нейният път към писането също е нелек.

"Всичко започна през 2012-та. Винаги съм била заинтригувана от писането. През целия си живот съм запален читател. Такова е цялото ми семейство. Исках да напиша нещо, но за себе си. Така създадох първата си история, без да мисля да я издавам. Не бях я показала дори и на съпруга си. По-късно през 2012-та Ню Йорк бе ударен от урагана Санди. Долният етаж на къщата ни бе под вода. Децата ми бяха много малки по това време. Трябваше да живеем известно време в каравана. Това ми показа колко кратък всъщност е животът

Както и защо трябва да харесваш ежедневната си работа. По това време бях юрист. Не харесвах работата си. Една нощ реших да издам онова, което бях написала. Попаднах на статия за самопубликуването. Реших да го направя. За идеята ми споделих само на съпруга ми. 

След две години разкрих на цялото си семейство. Редактирах първата си книга и я издадох. Пет години работех и като автор, и като юрист. Пишех по нощите и през почивните дни. Животът се променя твърде бързо, трябва по-често да даваме шанс на желанията си", сподели авторката.  


Повече чуйте в интервюто на Иван Русланов с Ви Кийланд за БНР. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна