Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

| Интервю
проф. Иван Желев
Снимка: Борислава Борисова

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ.

Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за разкола в Украинската църква.

"За да има официално мнение на БПЦ, трябва Светият синод да излезе с решение, но той ще се събере на 10 септември т. г. Но да се обвинява патриарх Даниил, той затова е патриарх и има глава на раменете си", категоричен бе Желев в предаването "12+4".

Според него изказването на папа Франциск, за проблема с църквата в Украйна, е показателно за нарушаване на правата на православните християни в Украйна:

"Те са лоялни граждани, те се бият срещу руснаците, загиват, техни владици и епископи имат поредица  от остри изказвания към Руската църква."

Желев коментира разкола:

"Няма доказателства, че има предателство на националните интереси и служба на Руската църква. Целта на разкола е да се завземат имоти и църкви. Става дума за имущество и то за огромни недвижими имоти, и това да премине към тази православна църква в Украйна, създадена с помощта на Цариградската патриаршия от декември 2018 г."

Иван Желев разясни с исторически факти за Украинската православна църква (УПЦ).

 "В Украйна мнозинството от населението е православно и това мнозинство от това население принадлежи към УПЦ, която е историческа част от Руската православна църква (РПЦ) и дори бих казал, че е майката църква на РПЦ. Защото руския народ в Киевска Русия се е покръстил в 988 г. с мисионери от Константинополската патриаршия и клириците, които им помагали, са били предимно българи по всяка вероятност. Говорим за края на X век, след като българите сме се покръстили 864 г. През вековете сме били в общение. Но исторически така е станало, че нейното седалище се измества от Киев в Москва, през XVIII– XIXвек е било в Санкт Петербург. Сега поради вражеските отношения между Украйна и Русия не се понася това положение УПЦ да е част от РПЦ, затова още след началото на войната, през 2022 г. Светият синод на УПЦ, от X век, взеха решение да се отделят от РПЦ. Въпросът е, че не е толкова лесно обособяване на една църква като самостойна, както независимите държави в ООН.

Той обясни, че искат да се дистанцират от Русия, като стремежът е да се присъедини тази историческа УПЦ към онази част от две разколни групировки в Украйна, които в края на 2018 г. бяха признати от Цариградската патриаршия за автокефална, независима църква на Украйна.

Но те продължават да са под някаква зависимост от Цариградския патриарх и неговата патриаршия, както виждаме от някои посещение там, коментира Желев.

"Главата на УПЦ се води митрополит и той не поддържа никакви отношения, поне през тези 2 години, с РПЦ. За да се оформи това по каноничен път, се иска време, процедури и събори. Да кажеш че тази църква след 9 месеца ще я закриеш, означава, че ще има завземане на синодална палата, църкви и манастири, нагледали сме у нас на това. Разколът на БПЦ беше политически, инспириран от управляващите. Сега така се гонят православните в Украйна", коментира проф. Желев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна