Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон заделя 10,5 милиона паунда за подготовка за новите гранични проверки с ЕС

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителството ще предостави финансиране на стойност 10,5 милиона паунда за подготовка за новите гранични проверки с ЕС, които влизат в сила от тази есен. 

Пристанището на Дувър, Eurotunnel във Фолкстън и Eurostar на лондонската гара Сейнт Панкрас ще получат финансова помощ за намаляване на опашките за пътниците. От есента пътниците от Обединеното кралство и други страни извън ЕС ще трябва да преминат през нова цифрова гранична система, наречена Entry/Exit System (EES), която се въвежда от ЕС.

Това включва снимка и пръстови отпечатъци, заедно с паспортните данни. Правителствените пари ще бъдат изразходвани за осигуряване на пристанищата с необходимата технология за извършване на тези проверки. Всеки път, когато пътниците влизат или излизат от европейска държава, това ще се записва. След като дадат своите пръстови отпечатъци и данни, тази регистрация ще бъде валидна три години.

През това време трябва да се валидира всеки път, когато някой пресече границата. Това ще замени подпечатването на паспорта. В повечето случаи проверките чрез новата система ще се извършват, когато пристигнете на международно летище, но ако пътувате през пристанището на Дувър или с международен влак, тогава проверките ще се извършват в Обединеното кралство.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна