Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко от 2% през септември

Снимка: БТА

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и клиентите им са поискали по-големи количества от предварително заявените.

"Предложената цена за месец септември беше значително по-ниска от ценообразуващия индекс ТТФ. В резултат част от клиентите поискаха увеличение на доставките за месец септември "Булгаргаз" ще внесе окончателната цена, която ще бъде незначително повишение спрямо първоначално заявената", каза Синабов.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че следващите месеци не би трябвало да се очаква голямо поскъпване на газа.

"Трябва представителите на българският бизнес да знаят, че до голяма степен е направено необходимото за защитаване на интересите на потребителите. В момента в Чирен нагнетените количества са 86% от капацитета на подземното газово хранилище, а средно в Европейския съюз вече надминаха 91%. Това, разбира се, не означава, че и цената автоматично ще намалее, но е една гаранция, че няма да има сериозен скок на цената в следващите няколко месеца", аргументира се той.

По изключение енергийният регулатор ще вземе окончателно решение на 30 август, а новите цени на природния газ ще влязат в сила от 1 септември.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна