Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 души, хеликоптер и тежка техника гасят пожара под Черни връх в Рила

Екипи от около 60 пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци, тежка техника и за трети ден - хеликоптер от авиобаза Крумово, са на терена и гасят пожара, който възникна под Черни връх в Рила над селата Бистрица и Самораново преди седмица. Ситуацията продължава да бъде много трудна, обхваната площ вече е над 60 декара. Местни хора твърдят, че реално е обхваната значително по-голяма територия от обявената.

Разчита се качената на терена верижна техника - два булдозера, да осигурят достъп на противопожарната техника. Единият от булдозерите е работел и през нощта, включва се и втори, каза кметът на Дупница Първан Дангов, който е в непрекъсната връзка с гасаческите групи и екипи:

"Сутринта булдозерът е работил и е прокарал път откъм източната страна на пожара. Сега в момента предстои да направи същото и откъм западната, защото там е по-големият проблем. Има опасност огънят да слезе в коритата на река Бистрица. Надяваме се, че ще завали дъжд".

В Рила се гаси още един пожар - в гората над с. Пастра – под връх Калин, и край язовир "Калин", който възникна на 18 август в последствие се възобнови. Пожарът  е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора, доугасяването в периметъра на пожара продължава днес от пожарникари, служители на горските стопанства. 

Единственият път от с. Пастра към този дял на планината е затворен вече седмица.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна