Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Андай: Никой от Доган и Пеевски няма да спечели, двете ДПС-ата имат План Б за изборите

"Не могат да го махнат Пеевски, докато не се проведе Национална конференция"

| Интервю
Снимка: Стопкадър, bTV

И двете ДПС-ата, на Пеевски и Доган, работят по План Б за предстоящите избори. Никой от тях няма да спечели битката и затова на изборите и двете части от Движението ще се явят в различни коалиции.

Този сценарии коментира журналистът Илхан Андай в интервю пред БНР.

"Определено започва състезание да се спечели битката в ЦИК. Там е невъзможно и ще се пренесе в съда... В ДПС работят по план Б да се явят на избори, всеки от лагерите - в различни коалиции, а и ще работят малко повече, отколкото са работили във всички предизборни кампании от създаването на ДПС до днес", обясни Андай.

И уточни, че всяко ДПС ще се яви на парламентарните избори като "ДПС плюс коалиция".

Журналистът преведе чл. 9а от Устава на ДПС - "Някакви думи относно ценностите на Доган и нищо повече", на които се позовават от ДПС-Доган за изключването на Делян Пеевски и депутатите около него, както и областни лидери.

"От Росенец от вчера има една новина и тя е за една висока депесарска сеизмичност от днес до 27 октомври, ДПС вчера обеща земетресение за електората си и дори да бъде по-опустошително от това с ДОСТ. Няма кворум, присъствали са само 11 от 24 членове на ЦОБ. Няма нещо като ново обстоятелство", коментира Илхан Андай.

 И допълни:

"Изказването на Илхан Кючюк е само красиви изрази и декларации. Той не е юрист. Нито не сме Иран и мнението на Доган не е последно. В периферията на депесарските региони Доган е голямо нещо за тези хора, но и там са наясно, че и апачите имат водач - Голямата мечка. И той се съобразява с Племенния съвет и Голямата мечка не заседава когато Съветът е на лов."

За вчерашното събиране в Росенец Андай смята, че трябва да се впише в съда като ново обстоятелство, но ДПС няма да се опитат, защото няма кворум, а от съда ще искат списък кои са били – 11, няма кворум?

Михаил Екимджиев: Решението за изключване на Пеевски ще падне в съда

"Намираме се в предизборната кампания и двете страни са изнервени и тази война между активите се пренася на терен избирател и затова са нервни и правят грешки. Това вчера беше грешка, те Пеевски не могат да го махнат, докато не се проведе Национална конференция. Те махат областни управители, ама трябва да има областна конференция. Истинската война започна снощи. Доган излезе от кожата си и вече не е онзи митологизиран Доган, след като в толкова важния ден, на 20 август, заседава ЦОБ. Пеевски му нанесе съкрушителен удар, като го попита, къде са откраднатите 30 млн. лв. Тогава стана ясно, че помирение между тях не може да има и разговор също. Вчера беше забит още един пирон в ковчега на ДПС", констатира Илхан Андай.

Журналистът коментира и собствеността на ТЕЦ Варна и прехвърлянето.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени