Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Катинчарова: Целта ни за промените в Конституцията е да покажем, че в НС има поне 180 мислещи депутати

| Интервю
Красимира Катинчарова
Снимка: Таня Милушева

Надяваме се в 50-ото НС да има 180 мислещи депутати и да не чакаме двумесечен срок, а предложените промени в Конституцията да бъдат приети, каза Красимира Катинчарова, депутат от разпадналото се "Величие", в интервю пред БНР.

Дебютиращата в НС политическа сила внесе предложение за промени в Конституцията на България, за да се върне предишното положение.

"Ние връщаме към старото положение, което работеше. Този проект е обявен официално и днес ще пристигне при всички депутати. Изтъкнахме, че това е проект, който не принадлежи на "Величие", искаме държавата да се върне в старото - работещо, положение. Проблемите се намират в един проблем на по-високо ниво - в Конституцията", обясни Катинчарова.

И заяви, че "Величие" искат връщане на старото положение отпреди 23 декември 2023 г., "но оставяме действащо НС при служебен кабинет".

Тя предполага, че и в техното предложение някои хора ще открият още недомислици, но "те са за ВНС". Засега са им необходими 60 подписа, минимума, за да бъде вкарано предложението. 

"Ако има подкрепата на 180 депутати, няма да има двумесечно чакане. Целта ни е да се покаже, че в НС има поне 180 мислещи депутати. Ние се обърнахме не към вождове, а към народните представители, които са положили клетва - да се грижат за интереса на българския народ", надява се Канитчарова, която е депутат от кръга на Ивелин Михайлов.

"Идеята е да свършим работа, а не да се пъчим. Добре работихме с колегите от ПП-ДБ. Осветлихме един кмет в Доспат, който оказва натиск. Законът на "Възраждане" за забрана на пропагандата на ЛБГТИ ние допълнихме с една поправка за санкция, вероятно ще се вдигне шум, защото в закона на "Възраждане" нямаше санкция", сподели за работата на "Величие" в НС депутатът.

Катинчарова заяви, че "Величие" ще участва на парламентарните избори самостоятелно и "ще търсим тематични коалиции вътре в НС, ако влезем, но личи, че имаме подкрепа за да решаваме належащи въпроси на държавата".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна