Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Китай има интереси в Афганистан заради ценни суровини

| Интервю
Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов, БНР

Компании започват да работят на терен в Афганистан. Най-силно присъствие, след изтеглянето на западната коалиция, е на Китай и Руската федерация, която има пълен достъп до Афганистан и директни контакти с талибаните.

Това коментира в интервю пред БНР Руслан Трад. Той каза, че талибаните изпращали делегации в Русия, въпреки че са признати за терористична организация от Кремъл.

 Според неговия анализ на ситуацията в Афганистан само няколко месеца след оттеглянето на западната коалиция всичко в страната се е върнало по старому и по талибански.

"Много неуспешна мисия и основаната причина е, че се даваше предимство на местните лидери, които командваха на феодален принцип и чиято лоялност е била винаги към талибаните. Те използват религията с най-силно влияние. Кабул не беше превзет, градът беше предаден“, коментира Трат - "Сега различното е геополитическият момент и по големите интереси на страни като Китай в региона."

Той прогнозира, че през следващите години ще виждаме по-интензивно намесване на външни фактори в Афганистан заради достъпа до ресурси.

За военния конфликт в Ивицата Газа прогнозира:

"Няма да спре огънят в близко бъдеще, дори скорошно примирие няма общо с действителността, защото на терен не са спрели нещата. Имаме израелски операция, сериозна хуманитарна криза – тя вече е катастрофа. Има увеличаване и разширяване на конфликта в съседни региони."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна