Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бохемството – артпоза или политгримаса?

Писателско кафене, 1935 г.
Снимка: ploshtadslaveikov.com

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на пазара.

Включва се и Петър Величков, изследовател на литературната ни история, автор на "Какво хапнаха и пийнаха великите българи", и писателят Васко Жеков, добър приятел и познайник на редица наши творци от близкото минало, свързани с общи преживявания от прочутите столични топоси на артбохемството. Той разказва за имена като Георги Джагаров, Николай Кънчев, Янко Станоев, Георги Трифонов, Павел Вежинов, Емилиян Станев и др. за техните остроумия и лапсуси.

Петър Величков прави съпоставка между бохемските настроения след Освобождението и тези след 1944 г. Мариана Първанова пък говори за местата, където са се събирали творческите кръгове, за да се отдават на дълбоки разговори или на обикновени сплетни.

Анализира се и особената връзка между желание за свобода, с което се отъждествява част от т. нар. "соц. бохеми", и непрекъснатото наблюдение на тези общности от Службите по тоталитарно време.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна