Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за непрежалимия тенор Камен Чанев

3
Камен Чанев
Снимка: архив

В рубриката за българското музикално минало и видните личности в историята "Помните ли..." Красимира Йорданова разказва за тенора Камен Чанев по случай 60-годишнината от неговото рождение, която той не доживя:

Трудно ми е да попитам помните ли Камен Чанев - до скоро, като че ли вчера, звучеше неговият красив глас и ние се радвахме на тази красота. Уви, ковидът ни го отне завинаги преди 4 години. Спомняте си, вярвям - няколко дни преди смъртта си изпя първия си Отело и това беше събитие, за което много време и с възторг се говореше. Камен Чанев беше български тенор, който пееше на прочутите оперни сцени, на когото се радваха почитателите на операта в цял свят. 

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Още съвсем малък участва в Детския хор на Методи Григоров - едно от чудесата на детското пеене у нас. Там получава първите си уроци в музиката, любовта към красивото пеене. Завършва и френската гимназия в родния си град. През 1991 г. се дипломира в Държавната музикална академия, а следващата вече специализира в Рим, в Академията "Борис Христов". Там учи при прочутата ни певица Александрина Милчева и при известния маестро Леоне Маджера. 

Още в  първите години на изявите си Чанев става лауреат на конкурса „Юси Бьорлинг“ в Швеция. От 1962 г. е солист в продължение на пет сезона на Софийската опера - дебютът му е в ролята на Херцога от операта „Риголето“ на Верди. Две години е солист на Пражката опера и след това, подготвил репертоар и със самочуствие, Камен Чанев преминава на свободна практика-  без постоянен ангажимент към определен театър. Така той пътува и гастролира в театри в Европа, Азия и САЩ.

Пял е Калаф от „Турандот" на Арена ди Верона, същата роля в Австралия, Канада, Румъния, Литва и др. Като солист на театър „Ла Фениче“ е гостувал в Китай, а в Пекин е пял Андре Шение. Участвал е в спектаклите на много европейски оперни театри - във Виенската държавна опера, Дойчеопер Берлин, театър „Лисео“ - Барселона, Франкфурт, Хамбург, Аскона, театро „Каракала" - Рим, пял е в Тел Авив, в Астана - Казахстан, и на още много други сцени. 

Най-често Камен Чанев пее партиите на Радамес, Форесто, Де Грийо от „Манон Леско“ на Пучини, Пинкертон, Андре Шение и др. Участва и в изпълненията на кантатно-ораториални творби на Моцарт, Верди, Дворжак, Росини, Менделсон, Бетовен, Малер.

Често гостуваше в България, особено в Операта на Стара Загора. Там на 6 ноември 2020 г. изпя първия си Отело от едноименната опера на Веди - с огромен успех и певчески, и актьорски, стигна върха на своето майсторство, на своята кариера. И дни след това си отиде от този свят - на 26 ноември 2020 г.

В негова памет беше учреден Международният конкурс за тенори “Гласът на Камен“, чието второ издание се проведе тези дни в Стара Загора, а концертът на лауреатите съвпадна с рождения ден на патрона му.

В Златия фонд на БНР са запазени спомени за Камен Чанев на нашата именита певица Красимира Стоянова. Чуйте тях и фрагмент от "Отело" с неговото участие в звуковия файл.


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна