Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър се срещна с Еманюел Макрон в началото на визитата си във Франция

Киър Стармър и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър беше приветстван в Париж от френския президент Еманюел Макрон преди церемонията по откриването на Параолимпийските игри. Той пристигна от Берлин, където се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в рамките на обиколката му за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит.

Официалната част от посещението на Стармър във Франция започва днес, но той вече бе приет от Макрон в Елисейския дворец, след което присъства и на церемонията по откриването на Параолимпийските игри във френската столица. 

По-рано в Берлин премиерът заяви, че подготвяният нов двустранен британско-германски договор за сътрудничество ще помогне за "постигане на резултати за трудещите се хора и ще задълбочи връзките в области като отбраната, сигурността, науката, технологиите, бизнеса и културата". Целта на Стармър е да бъде стимулирана икономиката и търговията след Брекзит. 

Киър Стармър обаче беше критикуван за липсата на амбиция в опита си да възстанови отношенията с ЕС, след като отхвърли идеята за свободно движение на лица под 30 години и повторно присъединяване към студентската програма "Еразъм" още преди разговорите да започнат. 

Въпреки че Стармър описа предоговарянето на някои аспекти на Брекзит като "възможност, която се дава веднъж на поколение", има опасения, че той не желае да бъде гъвкав по отношение на предложение като това за младежката мобилност, което е силно подкрепяно в ЕС, смятат политически наблюдатели на Острова.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени