Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С грандиозен спектакъл откриха параолимпийските игри

С грандиозен спектакъл откриха Параолимпийските игри
Снимка: БТА

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт на параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването отново бе извън стадион, като се проведе между емблематичния булевард "Шанз-Елизе" и Плас де ла Конкорд и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители.

Голяма част от общо 4400 спортисти от 168 страни дефилираха пред публиката на откриването. България има своите трима представители на Игрите с огромен шанс за медали. Шампионът от Рио де Жанейро и вицешампион оот Токио в тласкането на гюле Ружди Ружди ще участва във финала на дисциплината в петък. В събота Стела Енева е българската надежда в мятане на диск, като тя параолимпийска вицешампионка от Игрите н Пекин и Лондон. Вицешампионът от Токио преди три години Християн Стоянов ще бяга в събота на 1500 метра.

Танцовият спектакъл по откриването бе озаглавен "Парадокс" и бе посветен на изключителните възможности на човешкото тяло. Артистичен директор на спектакъла отново бе Тома Жоли, който вдъхнови и церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж преди малко повече от месец.

"Невероятна церемония", възкликна президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс.

Хореограф на церемонията бе шведът Александър Екман, който е известен с грандиозните си постановки. Спектакълът постави под светлините на прожекторите повече от 150 танцьори, като двадесетина от тях бяха в неравностойни положение. Шоуто повдигна въпросите за интегрирането от страна на обществото на различните.

Освен Шанз-Елизе и Конкорд, Градините на Тюйлери бяха отново част от основния декор, като там беше запален олимпийският огън.

Щафетата с огъня започна в събота в Стоук Мандевил в Англия, който е люлка на Параолимпийските игри, и завърши в Париж тази вечер.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви официално Параолимпийските игри за открити на Плас де ла Конкорд, като те са първите във Франция, а дебютът им е в Сеул през 1988. "Благодаря на всички. Обявявам Игрите за открити!", каза Макрон.

"Добре дошли в страната на любовта и революцията!", приветства шефът на Организационния комитет Тони Естанге. "Тази вечер започва най-хубава революция, тази на параолимпийците. Вашите оръжия са рекордите, вашите оръжия са емоциите", добави той.

"Добре дошли на спортното събитие, което променя света - Параолимпийските игри в Париж. Ние сме в най-хубавия град в света в един от най-критичните моменти в съвременната история - в период на конфликти и омраза точно спортът ни обединява. Ще покажем, че разликите ни правят по-силни, по-хубави и че те ни променят позитивно", каза Андрю Парсънс. 

Знамето на параолимпийските игри бе донесено от британеца Джон Макфол, който е медалист в леката атлетика от параолимпийски игри, както и първият астронавт в неравностойно положение, който е бил част от Европейската космическа агенция.

Китайската звезда Джеки Чан бе един от последните факлоносци на церемонията. Огънят бе донесен от олимпийския шампион на Франция в плуването Флоран Маноду, който го предаде на 12 параспортисти от цял свят. Огънят премина в ръцете на параолимпийския шампион в тениса на двойки Микаел Жеремиас, в партньорство със Стефан Уде.  Към Жеремиас се присъединиха повече от 150 танцьори под митичните звуци на "Болеро" на френския композитор Морис Равел. Факелът с олимпийския огън мина в ръцете на Оксана Мастерс, която има двуцифрен брой медали от Олимпийски и Параолимпийски игри, както и Маркюс Рем, който е трикратен параолимпийски шампион в скока на дължина. Те го предадоха на Ася Ел Ануи, която е легенда на Франция в параатлетиката. В крайна сметка огънят в жертвеника в Градините на Тюйлери бе запален от знаменосците на Франция Алекси Анкинкан и Нантанен Кейта, към които се присъединиха Шарл-Антоан Куаку, Елоди Лоранди и Фабиен Ламиро. Петима души - трима мъже и две жени като олимпийските кръгове и като символ на различието на хората. 


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени