Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна завзе нови позиции в руската Курска област

Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили са превзели нови позиции в руската Курска област. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Украинските войски нахлуха изненадващо в Русия на 6 август. 
Въоръжените сили на Украйна продължават да увеличават териториите под свой контрол "по границата с Украйна" в руската Курска област, заяви във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски. Той не даде повече подробности, но съобщи, че са взети още руски военнопленници, които може да бъдат използвани при евентуална размяна. 
Украинският президент също така обвини Русия за нови цивилни жертви сред мирното население при въздушна атака в Харковска област. Той отново призова западните партньори да позволят на Киев да използва оръжията им с дълъг обсег за удари по руска територия. По-рано на Съвета НАТО-Украйна съюзниците потвърдиха готовността си да помогнат на Киев да устои на руската агресия. От срещата в Брюксел не бяха публикувани по-конкретни ангажименти. 
Междувременно властите наредиха на жителите на Покровск да се евакуират с оглед на настъплението на руски войски, които все повече се приближават към града. Въпреки това в него все още остават 38 000 души, включително 1900 деца.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна