Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да искаме помощ от чужбина за пожара в Рила

Снимка: БГНЕС

Няма да се търси помощ от чужбина за оладяването на пожара под рилския Черни връх, заяви за БНР директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Обхванатата територия е близо 100 декара. На терена са качени два булдозера, които проправиха път към района на пожара и това дава добър резултат.

"Буквално е къртовски труд. През последните четири дни вече видимо се усеща подобрение. Все още не можем да говорим, не сме го овладяли напълно, локализиран е, защото знаете, много тежък е терена, вятър се появява, но като цяло ситуацията е много по-добре в сравнение с предходните дни", обясни Джартов.

Попитан дали ще се наложи да търсим помощ отвън при справянето с пожара в Рила така, както наскоро беше помогнато на Гърция с френска летателна техника, Джартов отговори: "Не е необходимо. Ако не се случи нещо непредвидено, ще се справим".

 Гасенето на пожара под Черни връх в Рила  над селата Бистрица  и Самораново продължи през целия ден в сряда. На терена са качени два булдозера, които проправиха път към района на пожара и това дава добър резултат.

Гасенето продължава и днес. Ситуацията вече е по-добра отколкото първите дни според комисар Джартов. В гасенето се включват пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци. Мотористи качват вода, ползва се транспортен дрон. Вероятно ще се включи отново и хеликоптер.

"Започваме да насочваме екипи откъм страната на Бистрица, така, че да може да подсигурим през реката да не премине пожара, защото вече спуска надолу, но към момента няма опасност. Буквално се катерят всички по скали, по камъни, за да могат да достигнат да въздействат. Липсата на вода ни пречи изключително много да сме по-активни", каза още Джартов.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна