Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на "Аполония" днес

Снимка: Празници на изкуствата Аполония

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на 40 –тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата "Аполония". С концерт на симфоничният оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова в амфитеатъра на Созопол се открива фестивала тази вечер.  Над 75 събития са включени в програмата по отбелязването на кръглата годишнина. „Аполония“ ще предложи културни прояви достойни за най-взискателната публика. 
Поколения творци белязаха Празниците на изкуствата Аполония през изминалите 40 години. Част от тях ще изградят своеобразен мост на приемственост между първото и последното 40 издание на фестивала. Началото ще постави симфоничният оркестър на БНР със световноизвестната оперна певица Светлина Стоянова. В деня на откриването ще бъде почетена и паметта на директора на бургаския театър Борислав Чакринов, каза Маргарита Димитрова от фондация „Аполония.
"С радост отбелязвам, че Драматичният театър "Адриана Будевска" ще гостува на 29 август. Вашият любим театър ще бъде при нас в Созопол с постановката "Кралицата на красотата". Това е един жест към Борислав Чакринов, който за жалост си отиде тази година", допълни тя. 
3 литературни премиери, сред които и представянето на новата книга на носителят на наградата „Букър“ Георги Господинов, 3 музикални премиери с акцент концертът на фестивалния оркестър от 13 изявени български концертмайстори свирещи по света, както и 3 кинопремиери са включени в програмата на „Аполония“. Сред акцентите е и концертът на внуците на именития български композитор Панчо Владигеров, които ще изпълнят негови произведения, с което ще бъде отбелязана 125 годишнината от рождението му.Празниците на изкуствата в Созопол ще останат в историята като сцена, на която много български музиканти, художници, актьори и писатели започват своя творчески път.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна