Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 30 август

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк


Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София", който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк.

След гвоздеите в програмата е и конференцията „Бъдещето на Перловска река”, в която ще участват кметове на различни столични райони, градоустройствени експерти от Столичната община, както и външни експерти, които заедно ще разискват възможното бъдеще на реката.

Друг акцент е международната изложба „Реките на града 2050”, която ще представи визиите за бъдещето на градските реки на 12 финалиста от международния артистичен конкурс.


"Заради фестивала разчистихме коритото на реката, на новата локация застлахме терена за комфорт. Още в дните на подготовка виждаме много посетители, деца, някои дори си поспиват (не бездомници)", коментира пред БНР-Радио София Мартин Янков от екипа на "Колективът", организатор на събитието.

По думите му, София е премрежена от 33 реки, от които 7 - по-главни. И те имат огромен потенциал за развитието на столицата. В много други градове по света реките и пространствата около тях са социализирани места.

"За съжаление не само не ценим реките на София, а изцяло сме ги пренебрегнали. Те са истински хубави, чисти реки, но когато достигнат градската среда, състоянието им се влошава. Затова някои ги нарича канали – допълни Янков. – Никой друг градски елемент не дава толкова добавена стойност, както реките.

Искаме по-чист въздух и повече хлад, а застрояваме зелените клинове, които са около речните корита. Подобренията трябва стратегически да бъдат заложени за следващите години, да се помисли за безопасността. Над 100 км велоалеи могат да се изградят покрай реките."

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.
По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна