Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна иска от страните разрешение да използва доставяните ѝ оръжия за удари в дълбочина в Русия

Снимка: МВнР на Украйна

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще поиска от колегите си от страните-членки разрешение да използва доставяните от тях оръжия за удари в дълбочина по военни цели в Русия. Той каза това преди началото на заседанието на Съвет "Външни работи" в Брюксел:

"Разбира се, един от най-важните въпроси в нашия дневен ред, е да се даде разрешение на Украйна да удря легитимни, подчертавам, легитимни военни цели в дълбочина в Русия. Тук говорим предимно за летища, от които Русия изпраща бомбардировачите си - стратегически и тактически, за да атакуват украинските сили и украинската цивилна инфраструктура. Ако ни бъде доставено достатъчно количество оръжия и ни се даде разрешение за такива удари, ние ще намалим значително капацитета на Русия да нанася вреди на критичната ни инфраструктура и ще подобрим положението на нашите сили на терен".

"Тези, които обвиняват Украйна, че не постига достатъчно успех, винаги трябва да помнят, че успехът на Русия зависи от едно - подготовката на партньорите да вземат смели решения. И ако не бъдат взети, се оплаквайте не от Украйна, а от себе си", подчерта Кулеба. Той предупреди, че ако Русия победи, тогава цената за Европа да я спре ще бъде далеч по-висока, отколкото помощта за Украйна да направи това сега. 

Министерството на външните работи на България има желание да работи с Украйна по общия дневен ред - подкрепа в борбата срещу руската агресия, за мира и напредъка в евроатлантическата интеграция на  Украйна. Това се посочва в публикация на МВнР в социалната мрежа "Екс". Заявлението е в отговор на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Той поздравява служебния министър на външните работи Иван Кондов за назначението на поста. 

"Оценяваме подкрепата на България по пътя на Украйна към ЕС и НАТО, както и постоянната практическа помощ", пише украинският министър.

Министрите на външните работи на страните от ЕС се събират днес на среща в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Украйна, Газа и Венецуела. Тя ще бъде ръководена от дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. По време на срещата ще има и разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна