Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат туристическата такса за гостите на София

Снимка: sofia.bg

Столичната община предвижда актуализиране на туристическия данък, който не е променян от десет години. Това съобщи Никола Барбутов, заместник-кмет по европейски политики, международна дейност и туризъм, и Антон Пенев, директор на Общинското предприятие „Туризъм“.

Става въпрос за таксата, която се събира всеки ден от посетителите на столицата, поясни Барбутов. Още по време на предизборната кампания на избрания за кмет Васил Терзиев на среща с бранша е заявено намерението София да има по-голямо финансиране на туризма и представителство на града по международните туристически канали.

Всичко това преминава през актуализиране на туристическия данък, така че общинското предприятие "Туризъм" да разполага с необходимите средства по промотиране на дестинацията, отбеляза заместник-кметът.

  • За петзвезден хотел данъкът от 1,2 лв. се предлага да се увеличи на 3 лв., което през 2025 г. се очаква да доведе до приход в размер на 1 728 203 лева. Броят на нощувките в петзвездни хотели през 2023 г. в София е бил 523 698, а приходите от данъка върху тях - 628,437 лева. За хотели с четири звезди се предвижда увеличение на данъка е от 1 лв. на 2,50 лв., което през 2025 г. би донесло приходи от 2 401 214 лева. Нощувките в 4-звездни хотели през миналата година са били 873 169 и те са осигурили приходи от туристически данък в размер на 873 169 лева. 

Според общински съветници от "Спаси София", очаква се предложените промени да донесат допълнителни около 4 милиона лева приходи. Те могат да бъдат инвестирани в качествен туристически бранд и опазването на туристическата инфраструктура.

Снимка: Никола Барбутов

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна