Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

80% от заразените не развиват симптоми, успокои директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

| Интервю
Проф. Ива Христова
Снимка: БГНЕС

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи

Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

"В момента сме в пика на това заболяване, който е през август и септември. В рамките на още около месец, а и предвид повишената бдителност по отношение на заболяването, очаквам още няколко случая", добави тя. 
В предаването "12+4" проф. Христова обясни, че западнонилската треска е вирусно заболяване, което се предава при ухапване от комари:

"Комарите, заразявайки се от птиците, предават не само на човека, но и на някои животни, например на конете. При птиците има случаи, при които протича смъртоносно. Точно откриването на мъртви птици говори за повишена циркулация на вируса. Не всяка година е повишена циркулацията. При нас последно имахме през 2018 г. - 15 случая. Това е абсолютният ни рекорд. През няколко години се повишава разпространението". 

По думите ѝ симптомите не са специфични. Тя отбеляза, че при повечето хора заболяването дори протича без човекът да разбере:

"80% от заразените не развиват симптоми. От останалите 20% - 19,5% правят грипоподобно заболяване - повишена над 38 градуса температура, силни болки в мускулите и отпадналост, в някои случаи има и дребен обрив по тялото. В останалия половин процент от случаите се стига до засягане на централната нервна система".

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Ива Христова в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна