Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образци на котленски килими грейнаха като стенописи в Котел

Още три стенописа с мотиви от котленски килими украсиха фасади на сгради в Котел. Те са от серията класически образци на Котленската килимарска школа с имена "Фучилà", "Сурвакниците" и "Динени кори". Стенописите са на фасадите на средно училище "Георги Ст. Раковски" и на Общинския медицински център в Котел по проект "Повишаване на атрактивността и съхраняване на природните и културно-исторически наследства на територията на Община Котел" по Програма за развитие на селските райони, а техен автор е Светлозар Янков-Sve.


"Нашата култура е много древна и богата и след като получих поканата от Община Котел, аз с ентусиазъм се захванах с това предизвикателство. Да вникнеш и пресъздадеш нещо такова за мен бе ново и непознато. Със спрей и акрилна боя направих изработката, тъй като това са издръжливи и устойчиви на атмосферни промени материали", сподели в предаването "Следобед за любопитните" Светлозар Янков.


Популяризирането на българските традиции, според него, може да стане и по този начин – чрез "уличното" изкуство, тъй като то е по-достъпно за повече хора, а и самото изкуство има нужда да бъде изложено навън, както става в случая чрез стенописите. Заедно със Станислав Трифонов, Светлозар Янков преди време изработват и образа на Георги Раковски отново под формата на стенопис. За Светлозар Янков стенописите са като деца, процеса по тяхната изработка той определя като вдъхновяващ, вълнуващ, освобождава съзнанието и помага на развитието на автора.


Целия разговор със Светлозар Янков от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Община Котел
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна