Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има краткосрочни рискове за увеличаване в някои части на Европа, но ще бъдат преодолени"

Мартин Владимиров: Може да се увеличи цената на газа с до 10%, ако се спрат доставките по "Турски поток"

"Като европейски партньори и съюзници на Украйна, трябва да понесем краткосрочна болка, за да станем дългосрочно независими от агресора Русия"

| Интервю
Мартин Владимиров
Снимка: БГНЕС

Преувеличено е твърдението, че ще има увеличение на цените на газа заради доставките в Европа. Русия остава важен доставчик на газ, но не формира повече от 10% от общото потреблението в Европа. Това е редовна спекулация на Русия и че без доставки от "Газпром" ЕС не може да се справи. Транзитът през Украйна е само 1/3 от общите руски доставки.

Това коментира в интервю пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Спирането на 1 януари 2025 г. не би трябвало да промени цените. Подозирам, че търговците вече са отчели спирането от 1 януари за цените, не вярвам да има увеличение на газа. Може да има, но в рамките на 10%, ако се спрат доставките по направлението "Турски поток". Но то ще бъде ограничено в Централна и Източна Европа, където страните имат 50% зависимост от руски газ", обясни Владимиров.

Той припомни, че ЦИД има доклад от юни, в който се анализира ситуацията и че регионът "притежава възможности на три пъти повече доставки на газ от руския газ по съществуващата интерконекторна мрежа".

"Може би има краткосрочни рискове за увеличаване в някои части на Европа, но ще бъдат преодолени", убеден е енергийният анализатор.

Той обясни, че най-уязвими са страните, които зависят най-много от руски газ – Словакия, Австрия, Гърция, индиректно и България, "защото на практика внася от Гърция руски газ, но не се търгува, като такъв, а под формата на слот".

 "Газпром" се страхува да загуби изцяло позициите си на пазара в Европа, според него:

"Основният момент е, че Турция ще стаен новият хъб за препродажба на руски газ и от там ще минат всички количества вместо през Украйна. Това са опасенията. "Боташ" ще скрият истинския произход на газа, за да е по приемлив от купувачите в Европа."

Мартин Владимиров смята, че "има алтернатива и ако има шок, ще е краткосрочен". И препоръча: 

"Ще има вдигане на цените, но това е краткосрочна болка, която като европейски партньори и съюзници на Украйна, трябва да понесем тази болка, за да станем дългосрочно независими от агресора Русия."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна