Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Желев: "Аполония" е светлина, тя е фар в тъмнината

През 2024 година се отбелязват 40 години от началото на празниците на изкуствата "Аполония", които за първи път се състояха през 1984 година в живописния град Созопол. Фестивалът, създаден с цел да покаже постиженията на българските творци и да подкрепи новите идеи и експериментални проекти в различни изкуства, се е утвърдил като значимо културно събитие в България. Събитието обхваща множество дисциплини – театър, музика, поезия и проза, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, както и детски програми и спектакли.

Тазгодишното издание на фестивала се провежда от 28 август до 7 септември и събира едни от най-обичаните български артисти. В ефира на предаването "Нашият ден" по Българското национално радио, директно от "Аполония", се включи Светлозар Желев, който сподели своите впечатления. 

"Аполония" винаги е била нещо повече от обикновен празник или фестивал – това е едно уникално преживяване, което събира хора от целия свят, които специално идват в България, за да станат част от него. Този фестивал е най-големият празник на всички изкуства в България", сподели Желев.

Желев също така разказа за откриването на изложбите в рамките на фестивала, включително тези на известните художници Павел Койчев, Греди Асса, фотографа Асен Шопов и дипломантите на Националната художествена академия. Официалното откриване на "Аполония" беше ознаменувано със спектакъл на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Едно от най-очакваните събития за Желев е откриването на литературната "Аполония" и нейната богата програма. Фестивалът отбелязва и 125-годишнината от създаването на Българската телеграфна агенция.

В програмата на "Аполония" са включени и други важни събития, като постановката "Неделя вечер" на режисьорката Бина Харалампиева и концерт в чест на 125-годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров, на който ще свирят четирима негови внуци, пристигащи от различни държави.

Филмовата "Аполония" ще бъде открита с филма "Уроците на Блага", а музикалната програма ще бъде озвучена от Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" с тяхната най-нова продукция "Удивителни Въпросителни?".

Според Желев едно от най-значимите събития на фестивала е премиерата на новата книга на Георги Господинов – "Градинарят и смъртта". 

"През тези 40 години наистина се формира общност – не само сред музикантите, поетите и писателите, но и сред публиката. За много хора това събитие се превърна в нещо дългоочаквано. Атмосферата на фестивала създава уникално усещане у всички присъстващи. "Аполония" е светлина, тя е като фар в тъмнината", каза в края на разговора той. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна