Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Каравасилев: В последните години представянето ни на Олимпиадата по астрофизика се подобрява

| Интервю
Снимка: olympicbg.org

5 медала донесоха български ученици от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Бразилия. В нея участваха над 260 гимназисти от 53 държави. Българските ученици завоюваха 2 сребърни и 3 бронзови медала. 
Един от бронзовите медали е на Стела Бинева от XI клас в Природо-математическата гимназия в Хасково. Пред БНР тя сподели, че това се постига с много труд през годините и добра подготовка. По думите ѝ подготовката на отбора е започнала преди няколко години, а участниците в него са избрани след Националния кръг по астрономия. 

Олимпиадата се състои от 3 части. Първата включва теоретични задачи. В другите се решават практически и наблюдателни задачи, обясни Стела. 

Тя има намерение да продължи да изучава "Физика и астрономия" и в университета.

В предаването "Преди всички" ръководителят на българския отбор Никола Каравасилев сподели, че създаването на такъв отбор е много интересно и предизвикателно. 

"Отговорност на ръководителите е да проведат адекватна подготовка, персонална за всеки в отбора, да се идентифицират силните и слабите места на всеки ученик и съответно да се работи по това да се подобрят страните, в които не е толкова силен. Това са всекидневни усилия и резултатите са налице. За мен това е едно предизвикателство". 

По думите му в световен мащаб интересът към природните науки намалява в последните години. Каравасилев подчерта, че е трудно да се намерят деца за отбора. 

Той напомни, че български деца участват в това състезание от 2011 г. В последните години има тенденция на подобряване на нашето представяне, отбеляза Каравасилев и изрази надежда следващата година резултатите да са още по-добри.

Цялото интервю на Илия Вълков със Стела Бинева и Никола Каравасилев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени