Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дани Белчева: Желанието да си искрен те отклонява от клишето

| Интервю

"Влече ме джазовата естетика с тази импровизационна част, с която всички музиканти, джазмени неизменно изразяват себе си. И винаги се получава диалог, слушаш като че ли другите повече от себе си. Исках да опозная себе си през този завой, през това пресичане."

Това каза в интервю пред БНР Дани Белчева, която със своя квартет ще изнесе концерт тази вечер в Кино Кабана от 20.00 часа в рамките на Sofia Jazz Days. Входът е свободен.

"Много се старая в текстовете си да излизам от темата – аз и ти, мен и теб, основополагаща за разбирането на света. Да изляза от тази тема и ако може, личната тема леко да я разпростра като общозначима", сподели Дани Белчева.

В музикалните си послания тя търси "осъзнаването на малките възможности, на краткостта на нашия път" и на задължителния опит да направиш това, което обичаш.

Желанието да си искрен те отклонява от клишето, вярва изпълнителката.

"Клишето не е вредно, стига да е много малко и премерено употребено. Когато създавам една песен, си имам личен критерий за това кое да звучи искрено, кое да звучи малко по-смислено. Опитвам се това, което изпявам, написвам, да прозвучи с моя глас, да прозвучи точно на това ниво, на което в момента се намирам в живота си."

В предаването "Преди всички" Белчева обясни, че пише и пее на английски, защото работейки зад граница, за целия си вокален период е натрупала "много чисто логически музикални връзки".

"Като текстописане и песенно създаване един модел, който започваш да овладяваш в някакъв момент. Посягането към българския език ме отвежда към една леко естрадна стилистика, от която искам да избягам. Съвсем първосигнално посягам към английския език."

Дани Белчева отбеляза, че среща "специфична и много красива публика", а в концертите се получава диалог на преживяването както между артистите на сцената, така и между тях и публиката.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени