Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Илков: Главният секретар на МВР не е сменен

Димитър Кангалджиев
Снимка: БГНЕС

Главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев не е освободен от поста, и на негово място не е назначен директора на ГДБОБ Явор Серафимов . Това заяви пред репортери служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков:

"Господин Кангалджиев не е сменен. Той си е все още действащ заместник-главен секретар, но от вчера той е в болничен. Кказа, че има здравословни проблеми. Не мога да кажа кога ще се появи на работа, за да положим тази процедура, която сме започнали. Тоест, той все още си е зам. главен секретар, а директорът на ГДБОП, както беше обявен, си е директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Все още няма смяна на зам. главния секретар. Функциите на зам. главен секретар на МВР ги изпълнява директорът на Националната полиция - Главен комисар Рашков".

Министър Илков посочи, че в рамките на служебният кабинет няма да бъде назначаван титуляр на поста Главен секретар на МВР.

Той потвърди, че има намерение да смени шефа на жандармерията Димитър Андонов.

Късно снощи от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че по предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. Той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор.

Освободени от длъжността заместник-министър са Стоян Темелакиев и Христо Стефанов.

Със заповед на министър Илков се освобождава и Димитър Кангалджиев от длъжността заместник главен секретар на МВР, а на негово се назначава Явор Серафимов, досегашен директор на ГДБОП.

Освен това каза, че до часове ще се реши дали НСО да поеме охраната на Ахмед Доган, след получен сигнал за сигурността му:

"На база на извършената проверка и на база на анализа на придобитата информация, фактите и обстоятелствата, които са посочени в сигнала, ние сме ги проверили. Така че цялата информация, която сме събрали, както и фактите обстоятелства, ще бъдат представени на членовете на комисията. В тази комисия участват началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар, тоест служителят от МВР, който изпълнява функциите на Главния секретар, а именно г-н Рашков. Днес комисията ще заседава и ще вземе решение относно има ли застрашеност или няма".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени